Симфоничният оркестър на Сан Диего открива първата си концертна зала на открито
Снимка: theshell.org

Симфоничният оркестър на Сан Диего открива първата си концертна зала на открито

На 6 август 2021г.

На 6 август 2021г. Симфоничният оркестър на Сан Диего открива първата си постоянна концертна зала на открито с капацитет 10 000 места в Джейкъбс Парк и заема около една трета от Embarcadero Marina Park, чиято площ е 43 700 кв.м. Тя носи названието „The Rady Shell“ в чест на своите двама най- големи дарители. Музикалното пространство ще бъде отворено след 13-месечно отлагане заради мерките, свързани с короновариуса. Поради това и първите концерти са организирани за публика от 3500 души, а билетите варират от 45 до 250 долара. В тържествената галавечер на откриването ще се включат композитора Мейсън Бейтс, пианистът Жан-Ив Тибоде, виолончелистката Алиса Вайлерщайн и бас-баритона Райън Спидо Грийн, които ще участват в концерта на оркестъра, дирижиран от неговия музикален директор, венецуелеца Рафаел Паяре. Сред акцентите в програмата е „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин. Утре, 7 август, предстои среща с ослепително съзвездие от знаменитости на Бродуей - Меган Хилти, Норм Луис, Кели О’Хара и Адриен Уорън. Те ще пеят в съпровод на Симфоничния оркестър на Сан Диего. На пулта ще се качи маестро Роб Фишер, който дирижира Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио. Той е гостувал  два пъти в България през 2012 и 2015г.

Снимка:theshell.org

„The Rady Shell“ е оборудвана с най-съвременни технологии. „Раковината“ на сцената е изградена от 33 000 квадратни фута бял полиран фабричен материал, както и валцуваната стомана, а дизайнът е дело на австралийска компания. Сцената е на площ около 359 кв. м. Всяка мека седалка на „Rady Shell“  е широка 46 см. и е в ярко тропическо червено, като цветът е избран, за да осигури висок контраст със зелената трева и с бялата архитектура на „Раковината“. Тревната площ заема 1½ футболни игрища.

Снимка: pizzicato.lu

Разширеното осветление и звук буквално обгръщат публиката. За гостите са осигурени и места за хранене, като предложенията са дело на  някои от най-добрите готвачи в Сан Диего. Когато не се използва за концерти, мястото се превръща в обществен парк. Има и повече от 60 нови тоалетни за посетителите. Паркът ще бъде домакин на безплатни събития, включително дневни репетиции на Симфоничния оркестър на Сан Диего, основан през 1910г. Съставът похарчи 3 милиона долара за възстановяване и надграждане на прилежащите баскетболни игрища и спортно оборудване на открито в Embarcadero Marina Park South.  Добавени са и 34 пейки, които са осветени през нощта и са поставени около периметъра на мястото и по крайбрежната алея между него и Конгресния център в Сан Диего. Съоръжението ще открие и работни места за целогодишен персонал, както и денонощна охрана.

„Най -старият калифорнийски оркестър разчита това място на брега да се превърне в културна забележителност и генератор на печалба, способен да конкурира Холивуд Боул и Операта в Сидни“, пишат местните медии. Идеята за изграждането възниква преди 20 години, но мечтата се превръща в реалност едва сега.

Цената на изграждането на новата музикална сцена и прилежащите й места за публиката е в размер на 85 милиона долара. Ърнест и Евелин Ради допринасят за сумата, като даряват 15 милиона долара, докато Джоан и Ървин Джейкъбс предоставят 11 милиона долара. Централната площадка за разполагане на публика, срещи и хранене е наречена „Prebys Plaza“ в чест на покойния Конрад Пребис и неговата фондация, които дават 15 милиона долара за проекта, като 12,5 милиона долара са предназначени за строителни разходи.

Сцената се нарича „Una Davis Family Stage“, в чест на члена на борда на директорите на Симфоничния оркестър Уна Дейвис. Нейната вноска от 10 милиона долара в началото на 2019 г. е направена седем месеца преди основата й да бъде разположена край залива и да осигури ключов импулс за скорошното откриване.

Само четирите най -големи вноски представляват 51 милиона долара от общо 98,7 милиона долара, събрани от оркестъра в неговата кампания за събиране на средства в размер на 125 милиона долара. Тя беше стартирана за финансиране на артистичните и абонаментни програми на Симфоничния оркестър на Сан Диего и за да се гарантира бъдещето на оркестъра. Парите, получени от дарителската кампания, също ще помогнат за подобрения в инфраструктурата в още три музикални центъра в този американски град.

 

Ключови думи: