Силвия Томова - за
Снимка: Василка Балевска/ Cantus Firmus

Силвия Томова - за "Златно перо" 2022 и спектакъла "Спящата красавица" на 31 май в НДК

След церемонията и преди балетната постановка в София

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с примабалерината Силвия Томова- художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора и лауреат на "Златно перо" 2022, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На официална церемония на 20-ти май под куполите на „Ларгото" (пл. „Независимост") в центъра на столицата бяха връчени ежегодните награди „Златно перо". Наградата „Златно перо" се присъждат ежегодно от „Кантус Фирмус" и галерия „Макта" в партньорство с Classic FM радио, а почетният знак е изящна брошка, изработена от 24-каратово злато. Общо наградите участници всяка година са 24-ма на брой, като 23-ма от тях се определят от авторитетно жури по селектирани критерии, а 24ят призьор се определя от публиката. По повод 24-ти май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и на славянската книжовност за заслугите на ярки личности, оставили следа в нашата литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино, журналистика.

Тази година сред отличените за своите изключителни заслуги към балетното изкуство и по повод нейните 45 балетни години, бе примабалерината, педагог и хореограф и настоящ художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова. Наградата й бе връчена от композитора Георги Андреев: „Висока чест е за мен да бъда част от това емблематично събитие и да връча този изключително престижен знак и символ и признание на хора, които са допринесли за българската култура. Аз лично не се познавам с госпожа Силвия Томова и особено ми е радостно, че именно по такъв повод ще се запозная с нея! Госпожа Силвия Томова!" Силвия Томова сподели на сцената следното: „За мен днес е един изключително специален ден. Чувствам се много специална, защото всяка една награда, която получавам означава, че някой ме е видял и оценил, че някой НИ е гледал и се възхищава на нашето изкуство. Благодаря на „Кантус фирмус", благодаря на галерия „Макта", благодаря на Класик ФМ, че съм сред тези светли, чудесни, големи творци. Аз няма да мога да поздравя в момента с нищо балетно, но просто само ще кажа, че в момента две от примабалерините ми танцуват в Бургас, поканени като Никия и Гамзати в балета „Баядерка". Другата част от солистите ми само след малко получават голямата награда „Стара Загора" за нашето последно изключително творение по „Майстора и Маргарита" – „Сънят на Пилат" по музика на Стефан Димитров и хореография Василий Медведев. Така че – нямаше как. Трупата ми се готви за 31 май, 19.00 часа, НДК, където ще си позволя специално да ви поканя, за да се насладите на това прекрасно произведение „Спящата красавица". В ролята на Дезире ще видите Денис Черевичко от Виенската щатсопер, в ролята на Аврора Анелия Димитрова – нашата прима, Фея Карабос – аз, 45 години творческа дейност. Така че, радвам се за този ден, явно, 20-ти е наистина специален ден, и се присъединявам към това, което Айнщайн е казал: „Балетът, това са Атлантите на света"! Гледайте балет! Страхотно изкуство! Невероятно! То ни научава на изключително много неща: на музика, на скулптура, на слух, на актьорско присъствие...Невероятно е това, което се случва с нашата трупа в Стара Загора...Всички го наричат „чудо", но това е просто работа, усилия, постоянство, много любов и вдъхновение! Благодаря на всички, които са с мен тук, на всички мои приятели и на всички колеги пожелавам светъл празник! Честит празник!"

Снимка: Държавна опера- Стара Загора

Припомняме ви, че Денис Черевичко гостува за трети път в България по покана на примабалерината и художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова. Премиер солистът на Виенския държавен балет приема поканата и независимо от плътната си ангажираност във Виена, прави всичко възможно да танцува в ролята на принц Дезире в спектакъла на балета „Спящата красавица" от П. И. Чайковски. Публиката в Стара Загора вече два пъти е имала привилегията да се срещне с изкуството на забележителния Денис Черевичко в ролите на принц Зигфрид от „Лебедово езеро" и на Базил от „Дон Кихот".

В София ще танцува за първи път. В „Спящата красавица" очарователният артист ще си партнира отново с примабалерината Анелия Димитрова в ролята на принцеса Аврора,а в останалите главни роли зрителите ще видят Клара Ферер – в ролята на Фея Люляк, Томоки Ишиго /Синя птица/, Акари Мориматсу /Принцеса Флорина/. Участват още солисти, кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Снимка: Държавна опера-Стара Загора


Денис Черевичко бе за няколко дни през април в Стара Загора, за да репетира със солистите и балетната трупа. Виртуозният танцьор не крие симпатиите си към България още от времето, когато печели златен медал на Варненския балетен конкурс, както и готовността си да работи винаги с балетната трупа на Старозагорската опера, когато има възможност. Пристига в деня на спектакъла на 31 май и веднага след това се връща във Виена, защото му предстои и отговорно участие в MAHLER, LIVE на сцената на Виенската държавна опера. Премиер солистът на Виенския Държавен Балет, е роден в град Донецк, Украйна. На петгодишна възраст той проявява интерес към танца докато посещава уроци по фолклорни танци с по-голямата си сестра. Ентусиазмът му, силната му воля и страстна енергия му спечелват място в Балетната Академия на Вадим Писарев, когато е шестгодишен /една година по-рано от възрастта за приемане/.

От ранна възраст Денис се вдъхновява от известния украински танцьор Вадим Писарев, както и от много други световни балетисти от онова време, пристигнали в Донецк за Международния фестивал „Звезди на световния балет", организиран от самия Писарев. Когато е на единадесет, Денис и семейството му се сблъскват с трудности и страдания, които жестоко заплашват възможността на Денис да продължи обучението и образованието си като танцьор. За щастие, Ирина Писарева /по онова време директор на Балетната академия на Вадим Писарев/, е повярвала в невероятния потенциал и страст на Денис и затова му присъжда пълна стипендия, за да продължи обучението си. Ако не бяха щедростта и вярата ѝ, Денис нямаше да бъде великият танцьор, който е днес.
Денис се дипломира през 2004 и малко след това печели Златен медал в Киев и така получава двегодишна стипендия от Фондацията „Хайнц Босл" в Балетната академия в Мюнхен. Тук той се обучава при Александър Прокофиев, който изиграва изключително важна роля в артистичното му развитие. През 2006 Денис получава първия си професионален договор с Виенския държавен Балет. Много бързо той се издига до позицията на втори солист през 2007, солист през 2009 и става премиер солист през 2012. От самото начало на професионалната си кариера Денис изпълнява широк спектър от роли и получава знания и опит от хореографи и танцьори от световна класа.

Една от първите му солови роли е тази на Ален в „Зле опазеното момиче" от Сър Фредерик Аштън. Този много лековат и в „английски" стил балет дава възможност на Денис да пожъне знания и опит от Александър Грант от Кралския Балет, заради когото тази роля е създадена и който е ментор на Денис през целия репетиционен процес.
Друга легенда, с която Денис има привилегията да работи, е френският танцьор и хореограф Ролан Пети по време на репетиционния процес за „Прилепът". „Беше невероятна чест да срещна Ролан по това време."

Денис винаги е имал една специална роля, създадена от Ролан Пети, която е била мечтата му да изтанцува – Фредерико в любовната история от „Арлезианката". Въпреки желанието му да танцува в този балет, той е разочарован, че никога не го избират при репетициите. Но ден преди представлението танцьорът, който е бил избран при кастинга, сериозно се наранява и на Денис му дават записа и изискват от него да научи ролята за следващия ден. Без да има време да усъвършенства техническите движения или да подготви емоцията и стила на героя, Денис има свободата инстинктивно да интерпретира ролята такава каквато е била в мечтите му и както си я е представял, че ще я изиграе. Той все още си спомня за това изпълнение като за едно от най-добрите си постижения.

Друго непланирано изпълнение е на премиерата във Виенската държавна опера на „Спящата красавица" поставена от Сър Питър Райт. Изненадата идва в утрото на премиерата и без да знае хореографията, Денис е подкрепян и напътстван от Сър Питър Райт и останалите участници в балета от три действия.
Точно обратното, една от ролите, за които Денис е имал най-много време за подготовка, усъвършенстване и изпълнение е Базил в „Дон Кихот". Това предизвикателство изисква силна виртуозност, техника и пламенна личност - точно това е причината поради която Денис е избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „Дон Кихот" на Рудолф Нуреев през 2011. С тази роля той има незабравимата възможност да танцува на сцената на Парижката опера. Друга незабравима възможност и невероятна чест е за Денис да танцува с легендарната Алесандра Фери във Флоренция през 2015. Те изпълняват „Младият мъж и смъртта" – още един интензивен, драматичен балет от Ролан Пети.

Също така Денис има възможността да изпълнява и интерпретира балети от Джон Ноймайер. По-специално това е „Легендата за Джоузеф", с премиера през 2015 с Виенския държавен балет. Денис описва преживяванията си, когато танцува балетите на Ноймайер като „не само изживяване на момента на сцената, а всъщност да си на сцената и да станеш някой друг".

Други важни роли от репертоара на Денис са ролята на Конрад в „Корсар" на Мануел Легри, Принц Зигфрид в постановката на Рудолф Нуреев на „Лебедово езеро", Дроселмайер/Принцът в „Лешникотрошачката" на Нуреев , Жан дьо Бриен в „Раймонда" на Нуреев, Джеймс в „Силфида" на Пиер Лакот, принц Флоримунд и Синята птица в „Спящата красавица" на Питър Райт, Колас и Ален в „Зле опазеното момиче" на Фредерик Аштън, Конрад в „Корсар"на Мануел Легри, Аминта в „Силвия" на Мануел Легри и Франц в „Копелия" на Пиер Лакот. Но той винаги е успявал да впечатли и в други танцови стилове, като неокласически или съвременен танц, например като Улрих в "Прилепът" на Ролан Пети, Васлав Нижински в "Le Pavillon d'Armide" на Ноймайер, ТВ-хореограф в „Le Concours" на Морис Бежар, Меркуцио в „Ромео и Жулиета" на Джон Кранко, Ленски в „Онегин" на Кранко, Братфиш в „Майерлинг" на Кенет Макмилан, Пък в „Сън в лятна нощ" на Йорма Ело, Фредерик в "Арлезианката" на Ролан Пети, Кошей в "Жар-птица" на Андрей Кайдановски, в главната роля в „Пер Гинт" на Едуард Клъг, както и в Skew-Whiff на Сол Леон и Пол Лайтфут и „Соло" на Ханс ван Маанен. Той също така танцува партии в пиеси от Харалд Ландер, Серж Лифар, Джордж Баланчин - като "Тема и вариации", "Рубини", "Симфония в C" и "Валс на любовните песни", Джером Робинс, Иржи Килиан, Нилс Кристе, Уилям Форсайт, Жан-Кристоф Майо, Бен ван Каувенберг, Иржи Бубеничек, Дейвид Доусън, Кристофър Уилдън, Уейн Макгрегър, Мартин Шлепфер и „24 прелюдии" на Алексей Ратмански. Гастролира в различни европейски страни.
Многобройните му награди включват първи награди от конкурса „Серж Лифар", Киев (2004), Tanzolymp, Берлин (2005), конкурс ÖTR, Виена (2007), златен медал от 25-ия международен балетен конкурс, Варна (2012), сребърен медал (юноши ) на Международния балетен конкурс на САЩ, Джаксън (2006) и специалната награда на Ballet Club Wiener Staatsoper & Volksoper (2006). Той е номиниран за наградата Benois de la Danse за 2011 г. за изпълненията си във филма на Уилям Форсайт The Vertiginous Thrill of Exactitude.

Предварителна продажба на билети за "Спящата красавица":
Онлайн и на касата на НДК, онлайн и в мрежата на ивентим.

Ключови думи: