Силвия Томова - за фурора на Балета на Старозагорската опера в Нидерландия, Германия, Белгия

Силвия Томова - за фурора на Балета на Старозагорската опера в Нидерландия, Германия, Белгия

След мега турнето

42 спектакъла, 50 дни, 38 града/сцени, 3 държави - Нидерландия, Германия, Белгия. Така изглеждат в цифри последните два месеца за балетната трупа и оркестърът на Старозагорската опера. В периода от 7 декември 2022 до края на януари 2023 година те представиха в различни градове постановките си на балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски. Спектаклите дирижираха Ивайло Кринчев и Владимир Бошнаков, а концертмайстор бе Юлиан Стоянов.
 

Турнето започна с изключителен успех със спектакъла на балета „Лешникотрошачката” на 7 декември, представен на сцената на театъра в Лелистад, Нидерландия. В главните роли нидерландската балетна публика аплодира възторжено Анелия Димитрова /фея Драже/, Кармен Демирташ /Мари/, Демян Решетняк /Принц Коклюш/, Томоки Ишиго /Принц Лешникотрошачка/, Марсело Молина /Дроселмайер/.

На 13 декември талантливата многонационална трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината Силвия Томова се изяви на сцената на театър „Луксор” в Ротердам в „Лешникотрошачката”. В Бон блестящата балетна трупа и нейните солисти са вече добре познати от гостуването миналата година. Тази година те зарадваха своите нетърпеливи почитатели на 14 и 15 декември с „Лебедово езеро”, а на 22 и 23 декември се завърнаха отново на сцената на театъра в Бон с любимия балет на малки и големи в навечерието на коледните празници - „Лешникотрошачката”.

На 3 януари 2023г. турнето продължи в Грьонинген с „Лебедово езеро”, на 8 януари 2023 г. в Утрехт с две представления на „Лебедово езеро”, а на 12 януари 2023 г. в Маастрихт с „Лебедово езеро”.

Ценителите на класическия балет изпратиха с нестихващи аплаузи Балета и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора на престижните сцени на театрите в Антверпен, Хугевеен, Аиндховен и др. Последният спектакъл от турнето се проведе на 22.01.2023 във Веенендал, Нидерландия.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с директора на Балета на Държавна опера- Стара Загора г-жа Силвия Томова, която споделя впечатленията, предизвикателствата и отзивите от турнето в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: