Силата на традицията и таланта се обединяват в 10-тото юбилейно издание на Фестивал и академия Алегра

Силата на традицията и таланта се обединяват в 10-тото юбилейно издание на Фестивал и академия Алегра

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове

За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното издание на фестивала е истинско предизвикателството не само за големите професионалисти в жанра, за които Алегра е доказана територия за смели експерименти, но и за създателя си Петър Найденов, който надгражда елегантно ДНК-то на фестивала всяка година.

Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика.

Десетгодишният юбилей на Фестивал Алегра, който с гордост застава на световната фестивална сцена на класическата музика, е повод на родната музикална сцена да се представят произведения на класическата музика, които са далеч от клишетата и представят фино необятността й. През годините екипът на Алегра превърна участниците във фестивала и академията в една голяма фамилия, която споделя мисията и удоволствието от музиката. Приемствеността е посока, в която Алегра интегрира не само концертната програма, но и модулите в майсторските класове на академията.

В продължение на десет дни публиката ще се наслади на разнообразие от музика, обхващаща целия спектър на класиката- от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър и от Хайдн, през Моцарт, Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис.

 По традиция, откриващият концерт на фестивала прави деликатен мост между предишното и актуалното издание, с идеята, че в музиката, както и в изкуството, приемствеността е основен принцип. На сцената българската публика ще аплодира големия си любимец от миналогодишното издание – украинския виртуоз Валерий Соколов и големият приятел на фестивала – диригента Йоханес Шлефли. Те ще представят любопитна програма с произведения на Йохан Щраус, Волфганг Амадеус Моцарт и Антонин Дворжак.

Три дни по-късно, на 15 юли,  Екарт Рунге, виолончело, и Жак Амон, пиано, ще ни пренесат в атмосферата на Берлин от 20-те години на 20-и век. Концертът под надслов "Светлините и сенките на 20-те години на ХХ век" обхваща късната романтика, загатва новите ритми на джаза и достига своята кулминация в разнообразието на еклектиката от танга, джаз и филмова музика.

Концертът, който винаги остава в историята на фестивала като crème de la crème, е на 17 юли. Тогава, на сцената на Военния клуб ще излязат Борис и Елена Гарлицки, Йокю Джанполат, Симоне Грамалия, Константин Хайндрих и Петър Найденов, за да съберат в сегашно време Моцарт и Макс Брух.

18 юли е запазена територия за оркестър The Next Generation Orchestra, Борис Гарлицки и Константин Хайдрих, а в програмата са включени брилятния челов концерт №1 на Хайдн и великолепния секстет от Чайковски "Спомен от Флоренция", изпълнен във варианта му за струнен оркестър.

С много закачлив въпрос – "Kакво открадна свраката?" се открива концертът на 19 юли, когато Албена Данаилова и диригентът Николас Паске ще потърсят отговора му с изпълнение на увертюра Крадливата сврака от Джакомо Росини и ще запазят този ритъм с останалите произведения – Концерт за цигулка в Ла-минор на Александър Глазунов и Симфония №3 в ла-минор "Шотландска" на Феликс Менделсон Бартолди.

Отново в духа на приемственост между поколенията и международен диалог чрез музиката като мост на култури е затварящият фестивалния цикъл концерт с програма от произведения на Владигеров, Брух и Бетовен. Във финалната вечер на 20 юли в столичната зала Биад е предвиден истински музикален експеримент. Концертът на симфоничен оркестър, в който ученици от НМУ Любомир Пипков ще си партнират с техни колеги от швейцарския град Винтертур е уникален за България и съвсем в близко бъдеще, след финала на фестивал Алегра, ще бъде представен и пред публиката във Винтертур.

Чрез организирания конкурс за стипендии VIRTUOSO, Фондация Алегра и тази година не изневерява на социалния си ангажимент към българските участници в академията. Голяма чест и отговорност за екипа на Алегра е, че за изминалите девет издания са предоставени 125 стипендии на талантливи български музиканти.

За повече информация, следете  официалния уебсайт на фестивала и профилите му YoutubeFacebook и Instragram

Билети за концертите на Алегра вече може да намерите в мрежата на Eventim, на касата на зала България, както и на: https://allegrafestival.com/bg/concerts/

Ключови думи: