Ще закрият ли BBC Singers?

Ще закрият ли BBC Singers?

Масови съкращения

Повече от 700 автори на песни са подписали писмо до главния изпълнителен директор на Би Би Си Тим Дейви, осъждащо „опустошителното“ закриване на BBC Singers, което беше обявено миналата седмица. „Като композитори, ние разпознаваме BBC Singers като едни от големите световни поддръжници на новата хорова музика през цялата им 99-годишна история“, пишат те. „Загубата на тази необикновена формация би била опустошителна за бъдещето на изкуствата, за композиторите, чиито творби изпълняват, и за публиката, на която служат.“

Сред личностите, които са се включили в подписката, са някои от най-изтъкнатите имена в британската музика днес, включително Джордж Бенджамин и Томас Адес, както и големи фигури от чужбина, включително американския композитор Нико Мъли и финландците Еса-Пека Салонен и Кая Саариахо.

Припомняме ви, че Би Би Си обяви закриването на своя хор BBC Singers, като 20 изпълнители и ръководни кадри ще бъдат освободени. Директорът на оркестрите и хоровете на BBC Саймън Уеб заяви, че решението е взето след преглед на музикалната структура на организацията, предприет миналата година. По същия начин, Би Би Си също ще предприеме съкращения в своите оркестри. Всичките пет оркестъра (Симфоничният оркестър на Би Би Си, Концертният оркестър на Би Би Си, Филхармонията на Би Би Си, Националният оркестър на Уелс на Би Би Си и Шотландският симфоничен оркестър на Би Би Си) ще продължат да работят, като във формациите ще бъде открит процес на напускане по взаимно съгласие с цел намаляване на платените работни места в оркестрите с 20 процента.

Ключови думи:
@