Щатскапеле Берлин на турне в Канада и САЩ без Даниел Баренбойм

Щатскапеле Берлин на турне в Канада и САЩ без Даниел Баренбойм

Дирижират Гиедре Шлеките, Якуб Хруша и Яник Незе-Сеген

Щатскапеле Берлин продължава своето гостуване в Канада и САЩ с трима различни диригенти- Гиедре Шлеките, Якуб Хруша и Яник Незе-Сеген.

Поради здравословни причини се наложи оттеглянето на Даниел Баренбойм от северноамериканското турне на Капелата, по време на което музикантите изпълняват четирите симфонии на Йоханес Брамс. Те ще прозвучат в Торонто, Чикаго, Ню Йорк и Филаделфия.

„С огромно съжаление се налага да се откажа от пътуването за концертите на Щатскапеле Берлин в Канада и САЩ. Очаквах с нетърпение своето завръщане на музикалната сцена с това турне, но моето здравословно състояние не ми позволява да премина през натоварващото трансатлантическо пътуване, както и четирите вътрешноконтинентални обиколки, чието предприемане е наложително за целите на турнето”, сподели Даниел Баренбойм. Той благодари за разбирането и за благопожеланията на близки, приятели и музикални любители.

Турнето започна на 25 и 26 ноември в Торонто със северноамериканския дебют на световно признатата диригентка Гиедре Шлеките. Това е и първото излизане на Щатскапеле Берлин на канадската музикална сцена, като билетите за концертите бяха напълно разпродадени.

На 28 ноември 2023г., само няколко седмици след първото си участие в оперен театър в САЩ с постановката „Йенуфа” на сцената на Операта в Чикаго, маестро Якуб Хруша отново ще дирижира на същото място, но за пръв път ще ръководи Щатскапеле Берлин.

По време на концертите в Ню Йорк на 30 ноември и 1 декември, както и този във Филаделфия на 3 декември, ще се състои дългоочаквана повторна среща. Музикалният и артистичен ръководител на Филаделфийския оркестър и музикален директор на Метрополитън опера- Ню Йорк Яник Незе-Сеген ще се завърне за пръв път от десетилетие насам на пулта на Щатскапеле Берлин.

Ключови думи: