Легендарният Шерил Милнс пред Classic FM Radio: „Операта ще остане музей, в добрия смисъл на думата“
Снимка: Софийска филхармония

Легендарният Шерил Милнс пред Classic FM Radio: „Операта ще остане музей, в добрия смисъл на думата“

Прочутият баритон дебютира със Софийската филхармония на 22 май в зала „България“

„Мисля, че има поне две гледни точки за бъдещето на операта. Операта ще остане музей в добрия смисъл на думата“, заяви в ефира на Classic FM Radio световноизвестният американски баритон Шерил Милнс преди дебюта му на българска сцена. Той предвижда, че „ ще има все повече съвременни композитори“. Според него, „важен ще бъде и начинът, по който изглеждаш на сцената“.

Шерил Милнс е излизал на сцената с българските оперни величия Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, но подчертава, че Николай Гяуров е „гигант“. „Това са гиганти, но не мислех така по онова време“, спомня си легендарният баритон. Големият оперен певец споделя, че винаги е пял и свирил едновременно, а в университета е завършил „Музикална педагогика“. „Преди учителите казваха: „Изучавай гласа си! Аз казвам: „Изучавайте механиката в музиката! Изучавайте какъвто и да е инструмент, но и учете за музиката“, съветва Милнс. „Знанието и талантът създават кариера“, счита той.

Снимка: Софийска филхармония

Днес дейността му е насочена към подкрепа за развитието на млади оперни артисти. „Не може да се види ДНК-то в музиката. Дори ларинголозите не могат да кажат дали ти ставаш или си добър певец“, добави Милнс. По време на концерта на 22 май от 19.00ч. в зала „България“ той ще представи част от своите възпитаници. На българска сцена ще пеят Мишот Мереро – сопран, Мария Зувес – сопран, Рикардо Гато – тенор, Тиаго Матос – баритон и Нан Куин - бас-баритон. Съпроводът е на Софийската филхармония, по чиято покана Шерил Милнс пристигна у нас, а на диригентския пулт ще се качи Григор Паликаров. Програмата съдържа популярни творби на Моцарт, Белини, Верди, Гуно, Бизе, Равел и др.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Кои от оперните артисти, които ще представи в София? Какви истории се крият зад някои от най-ярките записи, които звучат по Classic FM Radio? На тези и още въпроси отговаря Шерил Милнс в интервюто на Георги Митов-Геми в превод на Ангелина Александрова. Чуйте го в звуковия файл под главната снимка!

 

Снимка: Софийска филхармония

Ключови думи: