Защо шефът на Maggio Musicale Fiorentino подаде оставка?

Защо шефът на Maggio Musicale Fiorentino подаде оставка?

Разследват го за измами

Ръководителят на Maggio Musicale Fiorentino Александър Перейра подаде оставка от поста си в понеделник, 27 февруари, представяйки писмо, в което се посочват здравословни и лични причини, както и икономически и финансови фактори като инфлацията, така и пандемията от Covid-19 и войната в Украйна. Различни италиански медии обаче твърдят, че причината е разследването за измама срещу него, което продължава от месеци.

Неотдавна самият Перейра обяви, че е разследван за предполагаема злоупотреба с кредитни карти, свързани с позицията му. Разходите по тях възлизат на 60 000 евро за 2021г. и 14 000 евро от януари до май 2022 г.. Сумите са похарчени в ресторанти на испанския остров Ибиса, както и за покупки в месарници и магазини за плодове и зеленчуци, а също и в други търговски обекти. Освен това се разследва предполагаемото незаконно изразходване на част от 35-те милиона евро, които правителството е прехвърлило на Maggio Musicale Fiorentino, за да се опита да уреди дълга от 50 милиона евро, който Фондацията дължи години наред.

Перейра, който от 2019 г. е начело на музикалната институция  на Флоренция, твърди, че „истинската причина за моята оставка е личен въпрос. Освен че имам много трудна задача, в същото време съм атакуван, винаги отвътре в театъра и отвън, особено от пресата. Никога не съм имал миг спокойствие и тази ситуация ме накара да отслабна с 20 килограма, което ме доведе до срив в началото на декември." Суперинтендантът и артистичен директор на Maggio Musicale Fiorentino изрази съжалението си, че след натрупания опит в големите театри на Виена, Цюрих, Залцбург и Милано, „това преживяване във Флоренция стана толкова тъжно, че вече не ми се иска да го продължавам“.

Ключови думи: