"Повече за книгите" по Classic FM: Майк Дауни прави световна премиера на „Златото на Истрия“ в София

На 10 октомври в Аула НАТФИЗ от 19:00 ч.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Майк Дауни в превод на Мартин Петров, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Днес, 10 октомври в Аула НАТФИЗ от 19:00 ч. предстои премиера на романа „Златото на Истрия“ на Майк Дауни. Уважаваният филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия Майк Дауни ще представи у нас своя завладяващ литературен дебют в рамките на 9-тото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ 2023. Модератор на събитието ще бъде Светлозар Желев, а входът е свободен.

Майк Дауни открива добрата история с острия нюх на куче търсач на трюфели. Тази приключенска мистерия с напрегнат ритъм и неочаквани сюжетни обрати се разиграва в адриатическата провинция Истрия в рамките на три епохи: днешното време, римското владичество през I век от новата ера и партизанската антифашистка война в периода 1943-1945г.

„Златото на Истрия“ е умела смесица от исторически роман и динамичен трилър, от кулинарно изкуство, традиции и култура с една обща нишка – легендарната истрийска грудка. Гладиатори, съвременни контрабандисти, действителни личности и герои, родени от бурното въображение на автора, населяват страниците на тази епична творба, която повежда читателя на вълнуващо пътешествие през вековете по следите на „черния диамант“ и „бялата принцеса“ – прочутите редки трюфели, златото на Истрия.

Роден през 1959 година, Майк Дауни е ирландско-британски филмов продуцент на над 100 игрални филма, сценарист, писател, публицист, театрален режисьор, университетски преподавател и активист. Председател на Европейската филмова академия и почетен председател на Европейската филмова награда LUX на публиката. Съосновател и главен изпълнителен директор на независимата продуцентска къща „Film and Music Entertainment“ (F&ME) със седалища в Дъблин и Лондон. Бил е част от десетки международни журита на филмови фестивали по целия свят, вкл. фестивалите в Сараево, Рио де Жанейро, Котбус, Варшава, Истанбул, Монреал, Краков, Загреб и др. Сред последните филми, продуцирани от Дауни, се нареждат „Шарлатан“ (2020) и „Зелена граница“(2023) на Агнешка Холанд, като последният спечели 4 награди от кинофестивала във Венеция; той е и сценарист и продуцент на филма „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) на реж. Фатмир Кочи, част от конкурсната програма на Синелибри. . Първата прожекция е тази вечер, 10 октомври от 19.00ч. в Дома на киното. 

Майк Дауни е удостоен с отличието офицер на Ордена на Британската империя. През 2022 г. университетът „Уорик“ му присъжда почетното звание доктор хонорис кауза за значителен принос към световното кино.
 
Фестивалът „Синелибри“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.
Ключови думи: