Ян Сверак представя шедьовърът „Коля“ и новата си лента „Витлеемска светлина“ в София филм фест

Ян Сверак представя шедьовърът „Коля“ и новата си лента „Витлеемска светлина“ в София филм фест

Показват ретроспективата с негови филми

Голямата звезда на съвременното чешко кино Ян Сверак гостува на 27-ия София Филм Фест в партньорство с Чешкия център и Посолството на Чешката република в София. С тяхна подкрепа е представена и ретроспективата на неговото творчество, като прожекциите са с вход свободин до 17 март, а началният им час е 19:00.

Дипломната работа на Ян Сверак от прочутия пражки киноуниверситет ФАМУ, късометражният „Нефтианци“, получава „Оскар“ за студентски филм, а през 1996г. Сверак, на 31 години, е удостоен с „Оскар“ и за „Коля“. През изминалите близо 30 години Ян Сверак е автор на над 15 игрални, късометражни и документални филма, повечето от които носители на престижни международни награди и разпространявани в кината по цял свят.

Отличеният с "Оскар" филм „Коля“, който е оригинална проекция на отношенията „баща-син“ между руско момче, което не говори чешки, и егоистичен, застаряващ чешки музикант, който отказва да говори руски. Знаменитата творба ще бъде представена на 17 март, петък, лично от автора на филма Ян Сверак. 

Ден по-късно – на 18 март, Ян Сверак ще получи специалната награда на София Филм Фест и ще се срещне с публиката в Дома на киното на премиерната прожекция на най-новия му филм „Витлеемска светлина“. Той запознава зрителите със света на един писател, в който упорито се намесват… оживели герои от неговите собствени истории! Те се появяват, за да му напомнят важните въпроси, с които всички се сблъскваме непрестанно. Дали въобще може да бъде решена дилемата – как да постигнем възможно най-много от реалността, която сами създаваме, без да унищожим всичко, което притежаваме?... Ян Сверак отново разчита на сътрудничество със своя баща и съавтор на сценария – Зденек Сверак, на когото е поверена главната роля във филма; в актьорския екип са още Даниела Коларжова, Войтех Котек, Тереза Рамба, Владимир Яворски и др. „Витлеемска светлина“ е фентъзи-комедия, реализирана в най-добрите традиции на чешкото кино.

Ключови думи: