Сградата на Филхармонията в Киев пострада след последните руски атаки
Снимка: slovoproslovo.info

Сградата на Филхармонията в Киев пострада след последните руски атаки

В резултат на ракетните обстрели

В резултат на ракетните обстрели в центъра на Киев от 10 октомври 2022г. са били повредени сградите на Филхармонията, два музея и няколко други културни и образователни институции. Това съобщи министърът на културата и информационната политика на Украйна Олександър Ткаченко. „Центърът на града. Институции за култура и образование. Национален университет „Шевченко“, музей „Ханенко“, музей на името на Т. Шевченко, парк на името на Т. Шевченко –уточняваме информацията за пострадалите. Нечовеци се бият срещу мирните жители и украинската култура“, написа той в Telegram веднага след атаките в понеделник. В отговор на тревожните съобщения за пострадали културни обекти, от Киевската филхармония вчера оповестиха във Facebook какви точно са пораженията: „Получихме много запитвания… с молба да коментираме информацията за щетите по сградата на Националната филхармония на Украйна във връзка с масираната ракетна атака на Русия по територията на Украйна и Киев сутринта на 10 октомври, включително и за работата на филхармонията. Отговаряме: сградата на Колонната зала остана непокътната. Взривната вълна е изпочупила само няколко стъкла в сервизните помещения на крилото на сградата откъм парка“. От Филхармонията допълват, че всички концерти, планирани за 11, 12 и 13 октомври 2022г. в Колонната зала „Микола Лисенко“, Музикалния салон и други концертни зали в Киев, организирани от институцията, са отменени.  

Снимка: novynarnia.com

„Вчерашният ден беше труден за Киев. Най-ужасната трагедия от човешка гледна точка се случи на кръстовището на улица „Володимирска“ и булевард „Тарас Шевченко“, където загинаха хора и мнозина бяха ранени. Ударени са и критични инфраструктурни обекти. За щастие успяхме да използваме всичките си резерви и възможности и градът остана светъл и на практика през деня възстановихме вече повредената инфраструктура…“, обясни ден след взривовете първият заместник-председател на Киевската градска администрация Микола Поворозник, цитиран от Укринформ. „Много ранени, унищожени инфраструктурни сгради, включително и водещото висше учебно заведение на Украйна, сградата на Националната академия на науките, сградата на градския учител в Киев и едно от помещенията на министерството“, допълва министър Ткаченко, цитиран от slovoproslovo.info, по отношение на пострадалите сгради с културна насоченост в града.

Снимка: Національна філармонія України

Володимир Бугров, ректор на Киевския национален университет „Шевченко“, публикува в Instagram своите гневни думи още в деня на атаките: „Този ден ще остане завинаги в историята на университетската общност. Тази сутрин Руската федерация започна масиран обстрел на Украйна и в частност на столицата, има жертви сред цивилното население. Сградите на университетите са повредени от обстрел в центъра на Киев – прозорците са счупени, вратите са обезобразени. За щастие, тези служители и студенти, които са били вътре или близо до сградите, не са пострадали. Циничният враг не може да се примири с успехите на въоръжените сили и отговаря с всичко, на което е способен сега – да отмъщава варварски на мирното население, да разрушава гражданска инфраструктура, да разрушава исторически сгради и паметници на културата. Държавата терорист действа в обичайния си режим, според болната си логика и въображение“, заявява той. Ректорът специално подчертава, че университетът не е спирал работа нито за ден след началото на войната и въпреки цялостната криза, обучението продължава в дистанционен режим.

Ключови думи: