Сергей Хачатрян се завръща на 18 май в зала „България“

Сергей Хачатрян се завръща на 18 май в зала „България“

Концертът е от 19.00ч.

Сергей Хачатрян, най-младият победител в историята на конкурса „Сибелиус", се завръща в София на 18 май в зала „България“, съобщават от Софийската филхармония.

Под палката на топ диригента Луис Горелик ще звучи Концерт за цигулка на Стравински. Във втората част на програмата Софийската филхармония ще представи Четвъртата симфония на Малер със солист Мария Йелич.

Когато Стравински получава поръчка да напише цигулков концерт за полския цигулар Самуел Душкин, той подхожда скептично, заради личната си дистанцираност към соло цигулкови творби и към виртуозите в частност.  Хиндемит и Стрекер (тогава негов агент) го убеждават да приеме. Така се появява Концерт за цигулка, който ражда нови звукови идеи в класическата музика. Софийската филхармония е изпълнявала концерта последно през 2002 г. със солист Велика Цонкова. 

Своята Четвърта симфония Малер пише на границата на двете столетия, през 1899-1901 г. По това време композиторът е поканен да заеме поста на трети диригент в Императорската опера във Виена, но мащабите на неговата личност са оценени бързо и той е назначен за директор. Става обичайно да може да се отдава на творческа работа единствено през свободните летни месеци на отпуската си, която прекарва в Майерниг. Премиерното изпълнение на симфонията е на 25 ноември 1901 г. в Мюнхен, с Оркестъра „Каим“ (днес Мюнхенска филхармония) под диригентството на автора, със солист Маргарете Михалек. 

Арменският цигулар Сергей Хачатрян влиза в полезрението на световните критици и публика през 2000 г., когато печели първа награда в „Ян Сибелиус“ (Хелзинки) и така става най-младият победител в историята на състезанието. През 2005 г. той печели и първа награда на конкурса на кралица Елизабет в Брюксел.

Изявява се с оркестри като Националния оркестър на Белгия, Хамбургската филхармония, Филхармонията на Ротердам, оркестърът на „Ла Скала“, Виенската филхармония, оркестърът на Мариинския театър, Оркестър дю Пари, Концертгебау, Берлинската филхармония, Лондонската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, NHK. Работи с диригенти като Валерий Гергиев, Густаво Дудамел, Якуб Хруша, Хю Волф, Станислав Кочановски, Юрий Темирканов, Андрис Нелсон, Даниеле Гати.

Свири на цигулка Гуарнери дел Джезу Ysa ‘e от 1740 г., предоставена от Nippon Music Foundation.

Сопраното Мария Йелич започва кариерата си в оперното студио на Белградския национален театър и в Сръбския национален театър в Нови Сад с ролите на Микаела („Кармен“), Мими („Бохеми“), Аида и Тоска от едноименните опери. Изявявала се е на сцените в Русия, Азербайджан, Аржентина, Италия, Латвия, Естония, Германия, Северна Македония, Хърватия, Словения и България. Изпълнява солови партии на концерти на Санктпетербургския държавен симфоничен оркестър при гастролите му в Китай.

На фестивала в Любляна през 2021 г. тя участва на една сцена с Елина Гаранча и Джонатан Тетелман в концертното изпълнение на „Кармен“ под диригентството на Карел Марк Чичон, с последващи участия на юбилейното 60-ото издание на музикалния фестивал „Охридско лято“. Участва с Пласидо Доминго в Белград през 2021 г., в Хърватия с Хосе Кура, както и в Пловдив, в изпълнението на Деветата симфония на Бетовен. Участва в ролята на Мими от „Бохеми“ в програмата на оперния фестивал в Йерусалим и на оперния фестивал Нарва в Естония.

Маестро Луис Горелик е възпитаник на Менди Родан в музикалата академия „Рубин“ в Йерусалим. Започва активната си концертна дейност като гост-диригент на десетки оркестри в Израел, Словения, Исландия, Аржентина, Уругвай, Колумбия, Венецуела, Аржентина, Северна Македония, Чили, Мексико, Куба, Бразилия, Сърбия, Бразилия. Той е финалист на Първия конкурс за диригенти на името на Ян Сибелиус в Хелзинки през 1995. Дългогодишен гост-диригент е на фестивала в Любляна.

Ключови думи:
@