Сензацията Анна Федорова пред Classic FM Radio: „Рахманинов е дух, мощ и полет“

Сензацията Анна Федорова пред Classic FM Radio: „Рахманинов е дух, мощ и полет“

Дебютира на 4 ноември в зала "България"

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Анна Федорова, преведено от Ангелина Александрова, в звуковия файл под главната снимка!

 „Рахманинов е дух, мощ и полет“. Това заяви украинската пианистка Анна Фьодорова (популярна по света като Федорова) в ефира на Classic FM radio. Тази вечер, 4 ноември, от 19ч. в зала „България“  тя ще дебютира  със Софийската филхармония, дирижирана от маестро Емил Табаков. Програмата включва Осма симфония на Дворжак и Концерт за пиано и оркестър №3 от Сергей Рахманинов. Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.До 22 ноември всички билети за концертите на Софийската филхармония се предлагат с 50% намаление. Достъпът до концертната зала се осъществява със зелен сертификат. За публиката, която не разполага с този документ, ще бъде отворен пункт за бърз антигенен тест от 17.30ч., който силно се препоръчва да бъде посетен възможно най-рано преди началото на концерта.

„Да се музицира с маестро Табаков е все едно да дишаш“, подчертава младото клавирно дарование. „Щастлива съм, защото изминалата 1,5 година беше особен период, в който имах възможност да се представям пред публика само между май и октомври. Повече от 5 години не съм изпълнявала Третият концерт на Рахманинов“, добави Фьодорова.

Критиците я описват като „красива, поетична, деликатна и динамична“. Светът я познава със записа й на живо на  Втория концерт за пиано на Рахманинов в залата на Концертгебау- Амстердам, който постигна над 33 милиона гледания в Youtube и се превърна в най-гледания класически концерт в мрежата за видеосподеляне и е високо оценен от много известни музиканти. Тогава Анна Фьодорова е солист Северозападния немски филхармоничен оркестър, а на диригентския пулт е Мартин Панталеев. По думите й, този успех е „съвкупност от обстоятелства, които ми помогнаха да се изстрелям напред. „Вторият концерт на Рахманинов изпълних в една неделна поредица от концерти. Те се записваха и се публикуваха в Youtube”.  Според пианистката, „Интернет е един от пътищата за успех. За младите е по-важно да участват в конкурси. Те са шанс да бъдат забелязани и да продължат кариерното си развитие след това, въпреки че има случаи, в които победителите в конкурсите не развиват потенциала си и след няколко години не добиват популярността, която се предполага, че могат да придобият. “

 

Анна Фьодорова е една от водещите млади пианистки в света. От ранна възраст тя демонстрира вродена музикална зрялост и изключителни технически способности. Нейната международна концертна кариера тръгва нагоре още като дете и публиката по целия свят е „изненадана и изумена“ от дълбочината и силата на нейния музикален израз.

Сред личностите, оказали влияние върху нейното формиране, са музикантите Алфред Брендел, Менахем Преслер, Андраш Шиф и др. „За пръв път се срещнах с Менахем Преслер на фестивала „Вербие“. Той толкова обича музиката, че сякаш тя сияе чрез него. Урокът ни беше свързан с Третата соната на Шопен. Ние с него не репетирахме как трябва да се изпълни, а работихме сякаш участваме в някакво вълшебство“, спомня си талантливата пианистка.

Повече за Анна Фьодорова (Федорова) 

Тя е свирила в най-престижните концертни зали на Европа, Северна и Южна Америка и Азия, включително Концертгебау, Карнеги Хол, Роял Фестивал Хол, Елисейски театър в Париж, Тонхале, Цюрих, Паласио де Белас Артес в Мексико, Театро Колон в Буенос Айрес, Louis Vuitton в Париж, Варшавската филхармония, Филхармонията в Гданск, Музеят на изкуството в Тел Авив и много други.

С огромния си концертен репертоар, младото украинско дарование си партнира с оркестри като Кралската филхармония (Лондон), Хонконгски филхармоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Далас, Киото, Симфоничния оркестър на Йомиури Нипон и Оркестър на Новия град в Токио (Япония), Холандската филхармония, Израелския камерен оркестър и др. За Channel Classic Фьодорова записва множество дискове с творби на Рахманинов, Брамс, Лист, Мусоргски и Шопен. В началото на 2021 г. излезе нов документален филм за Рахманинов „Rachmaninoff revisited”, където Анна Фьодорова е представена заедно с други топ пианисти като: Йефим Бронфман, Михаил Плетньов, Денис Мацуев, Бари Дъглас, Александър Кобрин и Олга Керн.

Повече за Емил Табаков

Музикант с доказан авторитет, маестро Табаков е определян в европейската преса като диригент с „елегантен жест, способен да предаде максимално точно съдържанието на партитурата”. Изявява се на сцените на четири континента – Европа, Америка, Азия, Австралия. Дирижира симфонични оркестри в Япония, САЩ, Австралия, Канада, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Южна Африка, десетки оркестри в Европа - френски, руски, италиански, немски; Филхармония „Джордже Енеску” - Букурещ, Македонската филхармония - Скопие, Атинския филхармоничен оркестър, Държавния симфоничен оркестър на Истанбул, Симфоничния оркестър „Борусан” - Истанбул, Президентския симфоничен оркестър на Анкара, дирижира оперни спектакли в Театър „Ла Фениче” – Венеция.

Реализира записите и издаването на близо 50 произведения за български и чужди звукозаписни фирми. Репертоарът му включва над 300 симфонични и оперни творби от всички епохи, на съвременна и най-нова музика.

Ключови думи: