„Семейство Едисън от 2-ро авеню“ е първата  премиера в обновения Театър

„Семейство Едисън от 2-ро авеню“ е първата премиера в обновения Театър "Азарян" на НДК

На 26.04.2024г. от 19.00ч.

Възроденият Театър Азарян ще представи премиерата на спектакълa „Семейство Едисън от 2-ро авеню“. Пред своята публика, родената на дворцовата театрална сцена продукция, ще покажат актьорите Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева.

Събитието е съвместна инициатива на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен и Националния дворец на културата, а всички етапи на създаването му и целият репетиционен процес, са реализирани изцяло в Театър Азарян.

Сценичното пространство на НДК ще посрещне гостите си с нови елегантни стъклени прегради пред основния си вход, зад който тържествен уют ще придава голям червен килим. Интериорът е освежен и със стилно озеленяване.

„Семейство Едисън от 2-ро авеню“ е по текстовете на световния комедиен драматург Нийл Саймън, смятан за майстора на бродуейската комедия. През 1971 г., театралният спектакъл „Затворникът от второ авеню“, e представен за първи път на Бродуей, а четири години по-късно се появява и филмова адаптация, носещата същото име. Сега историята оживява в нов прочит, през погледа на режисьора Антон Угринов.

След премиерата на пиесата, Театър Азарян ще продължи да се утвърждава като дом на всички сценични изкуства, имайки предвид уникалната за цяла България амфитеатрална зала и сцена със завидни технически възможности, убедени са от ръководството на Националния дворец на културата.

„Семейство Едисън от 2-ро авеню“ е една от най-популярните пиеси на известния американски драматург Нийл Саймън.
 
Типично за стила на Саймън, той отново разглежда напрежението, което може да възникне между членовете на семейството или между мъжете и жените, живеещи в Ню Йорк. Историята ни пренася в апартамента на семейство Едисън - двойка на средна възраст с ескалиращи проблеми.
 
Мел Едисън току-що е загубил работата си след 22 години вярна служба и сега трябва да се справя с това да бъде безработен. Действието се развива по време на юлските горещини и продължителна стачка на боклукчиите, което утежнява положението на Едисън. Той и съпругата му Една се сблъскват с шумни и свадливи съседи, силни звуци, идващи от улиците на Манхатън и дори с обир в апартамента им посред бял ден.
 
Невротичният Мел не може да си намери нова работа, затова Една трябва да се превърне в единствената издържаща семейството им. Чувствайки се обезверен, той започва да изпада в депресия, а това води до нервен срив. Но ще успее ли Мел да възстанови здравия си разум?
Ключови думи: