Сейджи Озава дирижира оркестър, който „отеква в открития космос

Сейджи Озава дирижира оркестър, който „отеква в открития космос"

87-годишният маестро

Прочутият японски диригент Сейджи Озава се завърна на подиума на Фестивала в Мацумото на негово име. 87-годишният маестро дирижира Saito Kinen Orchestra/SKO/ за първи път от четири години насам. Под неговата палка прозвуча Увертюрата Егмонт на Бетовен, която бе излъчвана на живо чрез специална връзка до астронавта Коичи Ваката на Международната космическа станция (МКС). „За първи път в историята изпълнение на оркестър отеква в открития космос“, съобщават организаторите на събитието. Това музикално изпълнение е част от съвместната инициатива „Mission One Earth – Unite with Music“, планирана от Seiji Ozawa / SKO с Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA). 

На фона на бушуващия нов коронавирус, който се разпространи по света, и хаоса, страданието и тъгата от войната в Европа, тази инициатива бе стартирана, за да изпрати послание към света, че докато сме изправени пред такива трудности, сега не е момент за разделяне; сега е момент да си помагаме и да си сътрудничим като граждани на Земята. „Езикът, границите, културата, възрастта и полът са без значение за усещането, че музиката е красива и радостна.“ Това е убеждението на Сейджи Озава, който е активен повече от 50 години в международен план в градове като Токио, Мацумото, Виена, Берлин, Париж, Милано, Лондон, Торонто, Чикаго, Бостън и Ню Йорк.

 Тази година Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), която  отбелязва своята 30-та годишнина, също надхвърля границите на държавите и етносите, като се стреми да разработва и интегрира авангардни научни технологии за напредъка на човечеството. 

Записаните на живо кадри от този концерт ще бъдат излъчвани едновременно по цял свят от 12 часа на обяд на 1 декември (JST) в официалния YouTube канал на Seiji Ozawa

Ключови думи: