„Седмицата на Моцарт“ в Залцбург се отменя
снимка: mozarteum.at

„Седмицата на Моцарт“ в Залцбург се отменя

Заяви артистичният директор Роландо Виясон

Фестивалът „Седмицата на Моцарт“ в Залцбург, който винаги започва точно на 27 януари – рождения ден на В.А.Моцарт, ще бъде отменен тази година. Макар и трудно, решението бе взето още в средата на месеца, заради твърде многото случаи на COVID-19 в района на града на Моцарт. „Ситуацията в Залцбург се влоши драстично и според съответните власти, не може да се очаква подобрение“, заяви артистичният директор Роландо Виясон. „Направихме всичко възможно, но с оглед на тази оценка, би било неприемливо за всички ангажирани да се проведе „Седмицата на Моцарт“ през 2022г. Здравето и безопасността на нашите изпълнители, служители и публиката ни трябва да имат приоритет!“, категоричен е световноизвестният тенор.

Роландо Виясон, снимка: mozarteum.at

Първоначално планиран за дните от 27 януари до 6 февруари, фестивалът бе принуден да се съобрази с последните данни за пандемията от местното правителство на австрийската провинция Залцбург, според които пикът на случаите с COVID-19 трябва да съвпадне точно с този период. Към това се добавят и продължаващите ограничения при пътуване и намаления капацитет на публиката, които също причиняват допълнителни щети за фестивала. Затова решението е крайно – фестивалът се отменя изцяло за настоящата година. А отлагането за по-късен период е било счетено за „невъзможно“, тъй като изместването на цялата програма към евентуални следващи дати, не може да осигури необходимото време за подготовка и организиране на концертите, намесва се и фактора с „недостъпността на някои ключови изпълнители“.

Създадена през 1965г. и организирана от залцбургската фондация „Моцартеум“, „Седмицата на Моцарт“ трябваше да включва около 60 събития – концерти на 10 места с различни артисти, оркестри, ансамбли, както и посетители на концерти на живо от целия свят. За да призове хората към разбиране, Роландо Виясон записа специално видео обръщение, в което уверява публиката, че програмата за следващото издание на фестивала през 2023г. ще бъде обявена още тази пролет.

 

Ключови думи: