Създателят на Quarto Иван Пенчев:

Създателят на Quarto Иван Пенчев: "Решихме да направим пътеводител на танците в Европа и света"

3 август 2023, четвъртък, 18:30ч., Атриум Квадрат 500

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларя Иван Пенчев, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
На 3 август 2023, четвъртък, от 18:30ч. в Атриума на Националната галерия "Квадрат 500" ще се проведе концерта “Танцувай с Quarto” в рамките на летния сезон „Споделете музиката“. Той се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културни събития.
 
„Решихме да направим пътеводител на танците в Европа и света.  Започваме с Антични танци от Оторино Респиги, които рядко се изпълняват във вариант за струнен квартет“, заяви пред Classic FM цигуларят Иван Пенчев- създател на ансамбъл „Quarto“. В програмата следват  „Скици“ от Марин Големинов, чийто първоначален вид са били за струнен квартет, както и Румънски танци от Бела Барток. Унгарски танци № 5 и №6 от Йоханес Брамс  ще прозвучат във версията за квартет, написана от Йозеф Йоахим. „Цигулковата партия е истинско предизвикателство. Неслучайно Брамс е написал и концертите си за цигулка за него“, подчертава Пенчев. Ще прозвучи и „Хубавият розмарин“ от Фриц Крайслер. „Изненада в програмата ще бъде за рожденичка, която ще отбележи празника си на нашия концерт. Тя е фен на испанската музика и затова ще звучат „Испански танци“ от Исак Албенис. Ще завършим с прочутото танго от филма „Усещане за жена“ от Карлос Гардел“, поясни още Иван Пенчев.
 

„За следващия сезон имаме много проекти. Започваме и офанзива с „Мистерията на българските гласове“ и Георги Андреев, с когото изнесохме последния си концерт през отминалия сезон. Проектът „Гласове и струни“ включва 16 нови произведения за двата ни състава и трябва да се окомплектова на компактдиск и да тръгне по света“, разкрива цигулковият виртуоз.

Следващият концерт от поредицата „Споделете музиката“ е на 10 август от 18.30ч. в Атриума на „Квадрат 500“, където ще се състои Романтичната вечер с Иван Пенчев- цигулка и Деница Димитрова – арфа. „Не сме решили какъв ще бъде акцентът, но вероятно по-голямата част ще бъде френска“. с акцент върху френската музика- Равел, Дебюси, Сен-Санс. Ще прибавим и соната от Луи Шпор, творби от Рахманинов и Сюита „Кармен“ по мотиви от операта на Жорж Бизе“, допълни музикантът.

Билетите са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.
 
Всеки, който си е закупил билет за концерта, ще може да разгледа експозицията на галерията от 10.00 ч. до 18.00 ч. на същия ден.
Ключови думи: