Сатирата връчи наградите

Сатирата връчи наградите "Златен кукерикон“ под мотото "Да живее народът"

На 7 април в Сатиричния театър бяха раздадени наградите "Златен кукерикон“. Шоу-спектакълът премина под надслов "Да живее народът". Водещи на острото политическо кабаре на ситуацията, в която живеем, бяха баба Калина (Калин Сърменов) и дедо Сашо (Алекс Сърчаджиева). Актрисата Рада Кайрякова влезе успешно в ролята на репортер и ко-водещ, като представяше забавните персонажи на сцената. Сред тях бяха Тути Папузов и политиците Любо Димов и Долу Дънев, както и правителство от широката политическа коалиция "България без народ". По време на церемонията бендът на Сатирата изпълни някои от най-обичаните български песни - "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, "Живеем си така" на Тодор Колев, "Леле, како" на "Контрол", "Безнадежден случай"  на  Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

"Златен кукерикон“ за женска роля бе присъден на  Мария Сапунджиева - за Мери в постановката "Ревност" от Сам Бобрик (ДТ "Адриана Будевска" и ТК "Вива арте").

"Искам дълбоко в сърцето си да посветя тази награда на големия Велко Кънев. Това е човекът, който ме зариби по комедията, накара ме да обичам този жанр дълбоко в душата си. Научи ме, че този жанр е много специален и изисква много труд, и много любов. Така че това е човекът, който ме заведе преди 15 години в бургаския театър, който той много обичаше. Показа ми това място и там остана част от сърцето ми", заяви развълнуваната актриса, като благодари за грижата, любовта, топлината и творческите моменти,  които е имала в този театър.

Наградата "Златен кукерикон“ за мъжка роля отиде при  Руслан Мъйнов - за постановката "Градска легенда" от Алексей Клас (ДТ "Адриана Будевска“, Бургас). Той изказа благодарност на Сатиричния театър от цялото си сърце, че обръща внимание на "този прекрасен жанр - сатирично-комедийния", който по думите му е подценяван. "Това е огромен труд", каза той. Мъйнов благодари на колегите си от спектакъла, наречайки ги "топли, сърдечни, вдъхновяващи".

В категория "Млада надежда" победител стана Илина Илиева - за Пък в "Сън в лятна нощ" от Шекспир (ДТ "Гео Милев", Стара Загора). "Благодаря на Елена Панайотова, че ми даде шанс да освободя всяка щуротия на сцената", каза тя след получаване на плакета. За режисура наградата отиде при Елена Панайотова - за същата постановка, която прие наградата с думите: "Няма по-голяма награда от сатирици за сатира".

За спектакъл "Златен кукерикон" бе връчен на" Дебело прасе" от Нийл Лабют на Младежкия театър "Николай Бинев". Наградата бе приета от ръководството на театър - Михаил Бaйков (директор) и Делян Тодоров (заместник-директор). Двамата честитиха празника на Сатиричния театър и благодариха на актьорите, хората зад кулисите и публиката, която всяка вечер изпълва залите на театъра.

Нина Димитрова получи "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев, съобщава БТА. Режисьорката бе отличена за 30-тата годишнина на театър "Кредо".

"Поклон и благодарност на всички вас за присъдената ми награда и трите десетилетия на театъра "Кредо". Приемам я не като награда за мен самата, защото зад това "Кредо" стоят много хора, колкото и то да изглежда малко. Аз просто съм го бутала, защото съм родена под знака на ръчната количка. С мен обаче бутаха много хора, с техните сизифовски усилия", каза Димитрова. "Това е награда и за театъра който 30 години подкрепя театър "Кредо" - "Театър 199", каза още тя.

Ключови думи:
@