Съпрузите Магдалена Кожена и Саймън Ратъл с академични почести в Бърно
Снимка: ct24.ceskatelevize.cz

Съпрузите Магдалена Кожена и Саймън Ратъл с академични почести в Бърно

Оперната прима и маестрото

Чешката оперна певица Магдалена Кожена и английският диригент сър Саймън Ратъл бяха удостоени с високи академични почести от Академията за сценични изкуства „Яначек“ (JAMU) в Бърно, Чехия. На специална церемония всеки от тях получи титлата „почетен доктор“ на учебното заведение и бяха отличени със златен медал, изобразяващ лика на видния чешки композитор Леош Яначек. „Аз не смятам за свой дълг да включвам чешка музика в концертните си програми – смятам това за истинска вътрешна потребност“, каза Магдалена Кожена, която бе определена като „икона за едно цяло поколение чешки артисти“ от страна на домакините на церемонията. Деканът на Факултета по музика проф. Барбара Мария Вили се обърна към нея с думите: „Тя е необикновена певица, която в интерпретациите си може да съчетае интелигентност с абсолютно техническо съвършенство и емоционално преживяване“. Към края на благодарствената си реч, тя припомни и дългогодишния ангажимент на Кожена в подкрепа на изграждането на нова концертна зала в града, съобщават от Академията.   

Снимка: hf.jamu.cz

Бърно е родното място за 48-годишната певица със световна кариера, която сподели, че „още при първите тонове на „Симфониета“ на Яначек, започвам да плача…“, коментирайки своята връзка с музиката на композитора, чието име носи Академията в Бърно. Колкото до Саймън Ратъл, за него това признание идва като знак на преклонение към чешките композитори изобщо, към които той изпитва силно възхищение – по-специално Антонин Дворжак и Леош Яначек. Ратъл бе наречен „истински идеалист в най-добрия смисъл на думата“ от декана на музикалния факултет, а самият той подчерта, че някога срещата му с комичната опера „Хитрата лисичка“ на Яначек  е била „съдбоносна“, още от времето на неговите студентски години в Кралската музикална академия в Лондон. Към днешна дата и заради тържествения повод, 67-годишният диригент призна: „Яначек винаги е бил нещо като пътеводна звезда… в моя музикален живот. Именно заради него исках да стана оперен диригент. И сега за мен е удоволствие да принадлежа към това невероятно училище, което носи неговото име… Дълбоко съм признателен, че благодарение на тази чест днес ми беше позволено да се почувствам малко чех!“

Академията „Яначек“ присъжда титлата Doctor Honoris Causa от 1993г., а церемонията по присъждането на почетното звание на Магдалена Кожена и Саймън Ратъл се състоя на 18 януари 2022г. Двамата световноизвестни артисти сключват брак през 2008г., живеят в Берлин и имат три деца: Йонас (род. 2005г.), Милош (род. 2008г.) и Анежка (род. 2014г.).

Ключови думи: