Сагата продължава: Кой ще бъде ректор на Академията Лист в Будапеща?

Сагата продължава: Кой ще бъде ректор на Академията Лист в Будапеща?

Нови изисквания постави правителството на Орбан

Изборът на ректор на Музикалната академия Лист в Будапеща се оказа трудна задача. Протести на артисти и академици, които се борят за автономията на институцията, доведоха до оттеглянето на кандидатурата, предложена от министъра на културата Янош Чак. Министерството планираше на тази позиция да бъде назначен диригентът Андраш Келер, но тъй като цялата професионална гилдия се противопостави на опита на министерството да наложи волята на правителството върху висшето учебно заведение, опитът се провали.

След като на 3 юли Андреа Виг обяви оттеглянето си от ректорския пост, което предстои на 31 октомври 2023 г., броят на протестиращите расте практически постоянно, тъй като унгарското министерство на културата искаше значително да ограничи кръга от кандидати за ректорския пост. Обвиненията по адрес на ведомството бяха свързани с дискриминационния характер на обявата. В първата покана за участие в конкурса бяха изключени три преподавателски и изследователски области на Академия Лист – композиция, музикология и музикално образование. Само изпълнители имаха право да кандидатстват за ректорското място.

Сега е публикувана нова обява, според която „отличие от унгарската държава“ е нов критерий. Другите критерии включват: най-малко пет години изключителен и признат в международен план опит като композитор или изпълнител, най-малко пет години преподавателски опит, най-малко пет години управленски опит, множество международно признати записи, награди на международни музикални конкурси, опит като член на жури на международни музикални конкурси, познаване на водещите художествени и педагогически институции в европейската музикална област и високо ниво на експертни познания в управлението и администрирането на музикални институции, а след това е поставено и изискването за получаване на държавно отличие.

В случай на кандидат-ректор, който е музиколог, се изискват следните квалификации: изключителна международна музиколожка дейност, повече от 10 научни публикации, цитирани в международната литература, и опит като лектор на международни музиковедски конференции.

Новата покана би трябвало да означава значително стесняване на кръга от потенциални кандидати. Развръзката предстои.

Ключови думи: