Росен Драганов: „Събираме средства за фасадата на органа в Националния музей

Росен Драганов: „Събираме средства за фасадата на органа в Националния музей "Земята и хората"“

Тази вечер с концерт по случай 337 години от рождението на Й.С.Бах

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Росен Драганов в звуковия файл под главната снимка!

На 21 март от 18:00 часа в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ в София ще се състои благотворителен органов концерт. Събраните средства ще бъдат използвани за продължаване на строежа на тръбния орган в музея. Входът е свободен, но с дарение! Концертът ще отбележи 337 години от рождението на Йохан Себастиан Бах. По този повод, за първи път в България публиката ще има възможност да чуе произведения на великия композитор на два тръбни органа. Изпълненията ще бъдат поднесени от Янко Маринов и Манол Паскалев.

„Събираме средства за фасадата на органа“, уточни в ефира на Classic FM Radio органистът и органостроител Росен Драганов. До момента са събрани 2400 лева за електрониката на инструмента. „Дарение от анонимен органист от Франция, живял 18 години в България,  в размер 10 000 евро вложихме в един от най-скъпите регистри за органа. Събираме още 1500 евро, за да доплатим поръчката, която ще се изработва в Португалия. Други 2 езичкови регистри вече са пристигнали и скоро ще бъдат конструирани”, поясни майсторът на органови инструменти. По думите му,  90 процента от органите в света се конструират в заводи, като се проектират за конкретните зали. „В страната ни има 20-25 органа. Този, който аз правя, се отличава с красив външен вид и е с по-разчупени форми“, отбеляза Драганов. Той допълни, че мястото на инструмента е специално за вместването му в интериора на Музея „Земята и хората“.

 

Росен Драганов изрази съжаление за липсата на обучение по конструиране на орган в България и призова за предприемането на действия за такова начинание.  Въпреки това, в музейната зала той е готов да посреща млади хора, които са заинтересовани от структурата, характеристиките и особеностите на музикалния инструмент. „В Музея може да се обучават и ученици. Интересно е като някое дете, което е свирило на друг инструмент, иска да посвири и на този. Обмисляме как да започнем занимания с ученици“.

Следващите благотворителни концерти ще се провеждат във вторник, а публиката ще може да проследи даренията си, които довеждат до повече регистри на органа и още по-широк органов репертоар за изпълнение.

Ключови думи: