Съавторът на официалния химн на EURO 2024 издаде нов класически албум

Съавторът на официалния химн на EURO 2024 издаде нов класически албум

Брус Лиу

Дългоочакваният дебютен студиен албум на Брус Лиу /Bruce Liu/ - победител в Международния конкурс за пианисти "Шопен" през 2021 г., е пуснат от Deutsche Grammophon през ноември 2023 г. "Waves: Music bRameau - Ravel – Alkan" се фокусира върху трима композитори, които са взели участие в еволюцията на клавирната музика във Франция между XVIII и началото на XX век. Форматите на винил и лимитираното луксозно издание включват бонус произведения от четвърти композитор: Ерик Сати. Четенията на Liu на неговите "Gnossiennes" вече са достъпни като дигитален албум - Waves: Music by Satie. Той въвежда две версии на шестте произведения - оригиналната за роял и новозаписаните интерпретации за пиано.

Ексцентричният парижки композитор Ерик Сати измисля заглавието "Gnossienne" за шест измамно семпли и кратки произведения за соло пиано, които пише между 1890 и 1897 г. Пълни с нови и неочаквани цветове, на места с ориенталско усещане, те са повлияни от източната музика, която Сати чува на Парижкото изложение през 1889 г. Bruce Liu, който е роден в Париж, създава два различни, но еднакво завладяващи звукови свята с версиите си за роял и пиано - от по-богатите тонове на рояла до по-интимните, приглушени звуци на пияното. И двете версии улавят чистотата и сдържаността на стила на Ерик Сати.

Waves: Music by Satie е издаден в навечерието на елиминационната фаза на Европейското първенство по футбол през 2024, а пианото на Bruce Liu е част от саундтрака на шампионата. Колкото и да е погълнат от кариерата си на професионален музикант, Liu е запален и по спорта. След като през август миналата година свири на ежегодното събитие на УЕФА за откриване на европейския клубен футболен сезон в Монте Карло, наскоро той записа специално изпълнение на "Fire", официалният химн на EURO 2024 - съвместна работа на италианското продуцентско трио Meduzaамериканската група OneRepublic и германската певица и авторка на песни Leony.

Ключови думи:
@