С филмовата музика на Нино Рота завършва

С филмовата музика на Нино Рота завършва "Споделете музиката" на Софийската филхармония

На 31 август 2023, четвъртък, 19:00ч., зала „България“

На 31 август 2023, четвъртък, 19:00ч., зала „България“ завършва летният сезон  на Софийската филхармония "Споделете музиката", който се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културни събития. Националният ни оркестър ще бъде дирижиран от Джанкарло де Лоренцо. В програмата са включени Ян Сибелиус - "Тъжен валс" оп.44 и Пьотър Илич Чайковски - Сюита из балета "Лешникотрошачката".
 
Почитателите на италианската филмова музика ще се насладят на Сюитата из филма “Ла Страда” /"Пътят"/, написана от талантливия и плодовит италиански композитор Нино Рота.През целия си живот той създава впечатляващи опуси, изпълнявани в концертните зали и оперните театри. Създава над 150 великолепни музикални партитури за филмите на велики режисьори.
 
Легендарно е голямото му приятелство и творческо сътрудничество с Федерико Фелини, продължило десетки години. Той композира музика за 17 филма на режисьора.Филмът на Федерико Фелини „Ла Страда” излиза по екраните през 1954 и има голям успех. Той е първият носител на наградата „Оскар” за чуждоезичен филм през 1957, дотогава отличието се е връчвало като почетна награда без номинации. Под звуците на музиката на Нино Рота зрителите влизат в черно-белия свят на Фелини, за да преживеят драматичната история на мечтателната и добродушна Джелсомина.
 
Билети за концерта ще намерите на касата на зала "България и в мрежата на Ивентим.
Ключови думи: