С два безплатни концерта завършва Академия

С два безплатни концерта завършва Академия "Роза" в Шипка и Казанлък

На 15 август в град Шипка, Централен площад от 20:00 ч. и на 16 август в град Казанлък, парк „Розариум“ от 20:00 ч

Чуйте повече в звуковия файл под главната снимка, където е разположено интервюто на Георги Митов-Геми с диригента Максим Ешкенази, Красимир Костадинов- първа валдхорна на Софийската филхармония, преподавател  по валдхорна в НМУ "Л.Пипков"- София, Константина Тодорова- фаготистка във Варненската филхармония и преподавател в НУИ "Добри Христов"-Варна, както и виолистката в Щатскапеле Берлин Станислава Стойкова! 

Второто издание на Лятната музикална академия "Роза" продължава в Шипка и Казанлък. През тази година в нея се обучават 27 деца от България и Република Северна Македония за разлика от миналото издание, когато участниците бяха 15 музиканти. „Миналата година бяхме само дървени и медни духови инструменти, а сега добавяме щрайх. Репертоарът ни се разширява, звукоизвличането става друго и сме много щастливи с нивото“, заяви в ефира на Classic FM диригентът Максим Ешкенази.

„Тази академия е напълно безплатна за децата. Това е единствено в България, а в чужбина те са платени. За 9 дни те усещат истинската работа в оркестър, която има специфични особености, доста различни от соловото свирене и се научават на правилни навици“, подчерта фаготистката от Варненската филхармония Константина Тодорова, която също така преподава в НУИ „Добри Христов“- Варна.

„Повечето кандидати бяха духови инструменти. В България все още запазваме баланс между щрайхови и духови инструменти. Има специалности, в които няма кандидати, но въпреки това нямаме дефицит на музиканти. Нивото на децата е изключително високо тук и улеснява работата ни, когато са добре подготвени“, Красимир Костадинов - първи валдхорнист на Софийската филхармония и преподавател по валдхорна в НМУ „Л.Пипков“- София.

Основните трудности, които трябва да преодолеят младите таланти в оркестровото изкуство, е „да се опознаят, да свикнат да свирят заедно, да влизат тоновете един в друг, за да произведат хомогенен красив тон. В края на академията съм сигурна, че заедно ще дишат и заедно ще издишат“, смята Станислава Стойкова. Виолистката от Щатскапеле Берлин сподели, че там провеждат 2-годишна академия за младежи на възраст от 22 до 28 години. „Имат уроци с професори от оркестъра, идват на турнета, свирят камерна музика заедно и имат концерти в и извън Щатскапеле Берлин“, добави тя.

В края на второто издание на Академия "Роза"  младите надежди на оркестровото изкуство в България ще изнесат два концерта пред публика – на 15 август в град Шипка, Централен площад от 20:00 ч. и на 16 август в град Казанлък, парк „Розариум“ от 20:00 ч. В програмата ще прозвучат Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония № 40, Едвард Григ – Сюита за струнни инструменти "Холберг" – 3 части и Рихард Щраус – Серенада за духови инструменти, op. 7. Входът е свободен.

„Моцартовата система е хляба и месото на класическата музика. Ако можеш да свириш Моцарт, можеш да свириш всичко. Избрахме 40-та симфония на Моцарт, която точно отговаря на броя духови и струнни инструменталисти“, обясни Максим Ешкенази. „Избрахме Григ и Щраус, за да им дадем още по-задълбочен за това как функционира струнния и духовия оркестър“. Диригентът припомни, че Опус 7 на Рихард Щраус е написан в ранните му години и е под силното влияние на баща му – първи валдхорнист на Мюнхенската опера. „Цялостното звучене е доминирано от валдхорната и сплотяването на инструментите се получава много добре около нея“, подчерта Ешкенази. „Холберг сюитата на Григ е трудно произведение за щрайх- има заедно бързи трудни пасажи и красиви лирични моменти, с което развиваме музикантите в звуково, ритмично и техническо отношение.“

Музикантите се надяват, че в следващо издание на Академия „Роза“ ще могат да прибавят тромбони, туба, тромпети и перкусии.

Ключови думи: