Русенската опера ще открие обновения мост на Колю Фичето

Русенската опера ще открие обновения мост на Колю Фичето

Съоръжението се намира при град Бяла

Русенската опера е избрана и поканена да участва в тържественото откриване на реставрирания мост при град Бяла, построен от майстор Колю Фичето, на 23 август от 21.00 часа на специална сцена до моста.

Емблематичният за Бяла и за Русенска област исторически паметник, преживял многократни разрушения, неудачни реставрации и укрепвания, днес блести с красотата на своя силует. В близост до моста е построен и нов посетителски център, който разказва за превратностите в историческата съдба на съоръжението, както и за неговия създател уста Колю Фичев.Община Бяла се гордее със завършването на този грандиозен проект, затова и превръща в празник откриването на моста и посетителския център.

С участието на Владислава Гарвалова, Глория Пенчева, Иван Пенчев, Момчил Миланов, Хора и Оркестъра на Държавна опера-Русе тържеството се очаква да добие характер на събитие от национално значение. Режисьор на мащабния гала-концерт е известният театрален и филмов режисьор Борис Радев, чиято подобна успешна продукция беше тържествената церемония по връчването на театралните награди „Аскеер 2024“. Диригент на оркестъра е главният диригент на Русенската опера – талантливият Димитър Косев. Хорът на русенския оперен театър под ръководството на хоровия диригент Стелияна Димитрова-Хернани ще изпълни химните на България и Европа. Емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия ще ознаменуват приемствеността според сценария на тържествения концерт.

Със своето участие в специално подготвената тържествена музикална програма, Русенската опера доказва своето регионално значение за развитието на музикалната култура и създаването на критерии, които в музикалното изкуство успешно съчетават чистите патриотични чувства, историческата памет и европейските ценности.

Предвиденият 3D мапинг ще даде възможност върху моста на Колю Фичето над река Янтра да оживеят картини, които ще провокират у зрителите неочаквано и различно визуално преживяване.

Ключови думи: