"Ромео и Жулиета" на сцената във Варна - най-великата любовна история, разказана в танц

Премиера- на 8 август от 21ч. в рамките на Опера в Летния театър – 2023

Прочутият Шекспиров сюжет за двамата влюбени от Верона се превръща в завладяващ танцов спектакъл на сцената на Варненската опера. Балетът по музика на Сергей Прокофиев и хореография и режисура на Сергей Бобров прави премиерата си на 8 август от 21ч. в рамките на Опера в Летния театър – 2023.
 
Историята на балета на Прокофиев е интересна не само с променения финал, който в неговата версия е щастлив, но и с факта, че сталинистката цензура обявява музиката за твърде новаторска и неподходяща за танц. Балетът е забранен в Съветския съюз до 1940 г. и едва след като финалът е върнат към оригиналния трагизъм, а много от музикалните партитури са пренаписани, той е поставен на сцена и получава Сталинска награда. Първоначалният му замисъл се реализира чак през 2008 г. в САЩ, където музикалният историк проф. Морисън възстановява оригиналното либрето.
Хореографският прочит на Сергей Бобров носи почерка на опита му от Болшой театър. Новото са елементи от Шекспировата история, които до момента не са показвани в други балетни постановки. Образът на неговия Меркуцио е доразвит – той има свой театър, в който забавлява хората. Цялото сценично действие преминава под формата на карнавал: в началото с радостта, а в края – със смъртта. Идеята за карнавала кореспондира и с думите на самия Шекспир, че „целият свят е сцена и всички ние сме актьори.“ Бобров смята, че хореографията в балета е езикът на разказвача и затова тя трябва да е достатъчно изразителна и въздействаща. Точно каквато е неговата.
 
Обновената интернационална балетна трупа на Варненска опера включва изгряващи звезди от цял свят, чиято творческа енергия прелива от сцената. В ролята на Жулиета на премиерата ще танцува Наталия Боброва. Ромео е младият Марко ди Салво, солист на варненската балетна трупа от 2019 г. Темпераментният Тибалт се изпълнява от Пиер Гастон, а Меркуцио – от Виторио Сколе.

Оркестърът на Държавна опера Варна ще бъде дирижиран от Иван Великанов, многократно награждаван като диригент и режисьор на балетни спектакли в Русия и цяла Европа. Великолепните костюми и завладяващата сценография са на Ася Стоименова, като асистент-постановчици се включват Наталия Матус-Марчук и Александър Матус-Марчук, а репетитори на балета са Бахиджан Смагулов, Меган Рейд и Наталия Боброва. Резултатът от комбинацията на красив танц, великолепна музика и завладяваща визия е истински сценичен шедьовър.

Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" при Община Варна.

Ключови думи: