Робот дирижира Националния оркестър на Корея

Робот дирижира Националния оркестър на Корея

На 30 юни Националният оркестър на Корея бе ръководен от нетипичен диригент- роботът EveR6. Той е разработен от технологична компания преди година. Роботът има определена хуманоидна форма и е с размери 1,80 метра, с гъвкавост в китката, лакътя и раменните стави, за да изпълнява типичните движения на оркестровия диригент.

Това не е машина, разработена от изкуствен интелект, а робот, който изпълнява програмирани движения въз основа на музиката, която трябва да се възпроизведе. В този случай EveR6 дирижира две солови пиеси, докато диригентът на Филхармонията на Бусан Со-Юл Чой пое ръководството на други две произведения. И двамата се събраха заедно, за да дирижират Sense - ново произведение на композитора Сун Ил-Хун. Творбата предлага инструкции, а не партитури на своите изпълнители, което изисква необичайна степен на комуникация между оркестрантите и диригента.

Предимството на робота е, че е изключително прецизен“, каза Со-Юл Чой пред медиите. Той подчерта, че основното предизвикателство за роботите е „взаимодействието и комуникацията в реално време, особено в контекста на музиката”.

Това не е първият концерт, в който участва робот. През 2008г. подобен андроид на име Асимо дирижира Детройтския симфоничен оркестър в концерт с участието на челиста Йо-Йо Ма. През 2017 г. роботът ЮМи дирижира Филхармонията на Лука. В Япония роботите Alter 2 и Alter 3 вече дирижират неколкократно концерти.

Ключови думи: