Рено Капюсон подписа договор с Deutsche Grammophon
снимка: scherzo.es

Рено Капюсон подписа договор с Deutsche Grammophon

В дългогодишна поредица от различни проекти

Deutsche Grammophon добави още едно световно име към списъка на своите артисти – към компанията се присъединява френският цигулар Рено Капюсон, бе съобщено на 26 септември 2022г. Той ще си сътрудничи с „Жълтия лейбъл“ в дългогодишна поредица от различни проекти, както аудио, така и някои аудио-визуални издания. Освен това, Deutsche Grammophon се ангажира и с издаването на записите, които музикантът отдавна осъществява с млади инструменталисти и композитори и са продуцирани от отделна компания, на която самият цигулар е съсобственик. Рено Капюсон е известен с подкрепата си към младите музиканти, а новото му партньорство с престижния лейбъл очевидно ще осигури обезпечаването на този важен за него ангажимент. 

Преди всичко са планирани записи на основни произведения от цигулковия репертоар. Това ще покаже майсторството на 46-годишния Капюсон като „интерпретатор и влиятелна личност в музикалния свят, а от друга страна, ще бъде представена и неговата дейност с водещи институции, включително Камерния оркестър на Лозана, на който той е артистичен директор, както и Великденския фестивал в Екс ан Прованс, основан и ръководен в художествен план от него“, пише звукозаписната компания.

Рено Капюсон и Клеменс Траутман, снимка: deutschegrammophon.com

„Силно съм вдъхновен от перспективата да работя с екипа на Deutsche Grammophon!“, възкликва Рено Капюсон. „Има толкова много различни подходи, които можем да използваме заедно, за да представим класическата музика по нови начини. Искаме да уловим енергията на изпълнението на живо, но и да направим възможно изживяването на оригиналния ентусиазъм, който познатите досега композиции предизвикват при първо слушане. Също така, нашето начинание ще осигури и трамплин за някои от най-добрите изгряващи таланти на съвремието ни, а на мен ще ми даде възможност да работя върху проекти с много от моите прекрасни колеги в камерни изпълнения и с оркестър“, казва той. Д-р Клеменс Траутман, президент на звукозаписната компания, определи Рено Капюсон не само като „изключителен солист и камерен музикант“, но и като „един прекрасен посланик и пропагандатор на класическата музика, и разбира се, артист, който знае, че изпълнението на живо вълнува и свързва хората“. Траутман сравни Капюсон с легендарния му сънародник Кристиан Фера /1933–1982/: „След Кристиан Фера, един от големите негови източници на вдъхновение, той е първият френски цигулар, подписал договор с DG“.

Ключови думи: