Rekkenze Brass обучават млади музиканти в изкуството на ансамбловото свирене
снимка: rekkenze.de

Rekkenze Brass обучават млади музиканти в изкуството на ансамбловото свирене

От 3 до 8 август 2021г. в Лихтенберг

Именитият немски ансамбъл Rekkenze Brass започва Курс за духови ансамбли в баварския град Лихтенберг. От 3 до 8 август 2021г. заниманията ще се провеждат в Международния център за музикални срещи „Haus Marteau“ в някогашната вила на цигулковия виртуоз Анри Марто (1874–1934), където всяка година се организират около 40 майсторски класове. Те са предназначени за млади музиканти, обучавани от известни преподаватели, а резултатите от общата им работа по традиция биват представени на заключителни концерти пред публика. Вилата, която е построена между 1912 и 1913г. и се намира в покрайнините на Лихтенберг, предлага една специална обстановка за музициране, тъй като е разположена сред красива зелена градина, наподобяваща парк. Историческата сграда разполага с музикални инструменти /клавишни и ударни/, а освен това, на всеки три години става домакин на Международния цигулков конкурс „Анри Марто“, който от 2002г. приема млади кандидати там, където прочутият френски цигулар, композитор и педагог някога е живял.

Анри Марто, снимка: bezirk-oberfranken.de
Снимка: bezirk-oberfranken.de

Музикантите от Rekkenze Brass съобщават, че по време на започващия от днес Курс за духови ансамбли ще работят както с „ансамбли с фиксиран състав“, така и с „индивидуални участници“, а на фокус ще бъде тромпета. Членовете на брас квинтета ще се занимават с важните за всеки духов изпълнител практически теми /звукоизвличане, дишане, интонация/, ще обучават студентите в „малки и големи групи“, но също ще разглеждат и теми като „съставяне на концертни програми, сценично присъствие, концертен опит“ и пр.

Haus Marteau, снимка: landkreis-hof.de
Снимка: landkreis-hof.de

Петимата музиканти от Rekkenze Brass, известни със своята чистота на звука, великолепна техника и широк репертоар, са кръстени на славянско село, от което е възникнал немският град Хоф. Основана още през 1978г., формацията е имала различни участия в над 20 страни, включително в Америка и Далечния Изток. Настоящият състав включва: Доминик Тома и Бенямин Зебалд /тромпети/, Себастиан Крюгел /валдхорна/, Елизабет Нусрайнер /тромбон, единствената дама в ансамбъла/ и Райнер Щрайт /туба/.

Ключови думи: