Раздадоха наградите от Международния флейтов конкурс МОИЗ 2024 в София

Раздадоха наградите от Международния флейтов конкурс МОИЗ 2024 в София

На 2 юли 2024 г. в НБУ

На 2 юли 2024 г., в присъствието на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара, в галерия „УниАрт“ на Нов български университет (НБУ) се състоя концертът на победителите в Международния флейтов конкурс МОИЗ 2024, организиран от Посолството на Италия в България, Италианския културен институт в София и Нов български университет (НБУ), с подкрепата на Конфиндустрия България. Този конкурс е създаден от проф. д-р по флейта в НБУ Луиза Село и е посветен на представителните фигури на световното флейтово изкуство – Марсел и Луи Моиз.

Вечерта, която беше открита от Посланичката Дзара и проф. д-р Село, бяха връчени 21 награди, разделени в категориите: А (до 13 години) А1 (до 17 години) В (до 23 години) С (до 33 години). Победителите бяха избрани от жури, съставено от Янош Балинт, Тадеу Коелю, Гуолянг Хан, Луиза Село и Матиас Циглер, всички международно признати концертни изпълнители и преподаватели. Тази година в конкурса взеха участие повече от 90 музиканти от повече от 29 държави от цял свят: Армения, Австрия, България, Китай, Колумбия, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Исландия, Израел, Казахстан, Косово, Япония, Люксембург, Полша, Румъния, Испания, Словения, Швейцария, Тайван, Нидерландия, Англия, САЩ, Венецуела, Виетнам.

На връчването на наградите и концерта на победителите присъства и ръководителят на департамент „Музика“ проф. д-р Милена Шушулова. Присъстваха и представители на спонсорите: фирма „Куминяно фрут“ – сред водещите компании в света в преработката на промишлени череши; компанията Christian of Roma – лидер в дистрибуцията на продукти за коса, козметика и оборудване за салони за красота; фирма Джи Ти Ти – изключителен представител на италиански марки за интериор и екстериор; Кристиан Бах за флейти Миядзава Европа, Емил Гатев за Музикална къща „Гатев и Ко“; Серена Клем за Асоциация „Конрад Клем“, Кристин Молтън за комитета Moyse Society в САЩ.

Церемонията по награждаването и заключителният концерт са достъпни на фейсбук страницата MOYSE International Flute Competition .

Ключови думи: