Ратъл и Юровски подеха петиция за прекратяване на войната в Украйна и срещу бойкота към руските артисти

Ратъл и Юровски подеха петиция за прекратяване на войната в Украйна и срещу бойкота към руските артисти

Документът е публикуван

Чрез отворено писмо в системата на Change.org голяма група артисти от света на класическата музика и опера, водени от диригентите Владимир Юровски и сър Саймън Ратъл, инициираха петиция за прекратяване на войната в Украйна, в която също така призовават да спре бойкота срещу руските и беларуските музиканти. Ето и съдържанието на документа:

Непропорционалната война, която тоталитарният режим на Путин отприщи срещу суверенна Украйна, в която руски танкове и ракети са насочени към невинни граждани, не може да бъде оправдана по никакъв начин. Бомбардировките и нападенията срещу цивилни обекти, като болници, училища, театри, университети, библиотеки или църкви, са военни престъпления, престъпления срещу човечеството и трябва да бъдат осъдени недвусмислено и без изключение. Много от нашите колеги, артисти, музиканти и композитори в Украйна са лишени поради войната от възможността свободно да представят своето изкуство. Страданията на всички засегнати от тази отвратителна война са неизмерими. Разбираме, че при тези обстоятелства нашият призив по-долу може да не се счита за най-висок приоритет и може би дори да изглежда донякъде неуместен или обиден за някои – основният въпрос в крайна сметка е да спрем войната сега и да възстановим живота. Все пак, бихме искали да споделим нашата гледна точка.

Ние напълно подкрепяме санкциите и дипломатическия натиск, оказван срещу режима на Путин и неговите привърженици, срещу неговите поддръжници, пропагандисти и други лица, обработващи информация, чиито връзки с Путин и неговото правителство са ясно документирани. Въпреки това, не всички руснаци и беларуси, и със сигурност не всички културни дейци на тези две нации, подкрепят това ужасно нашествие. Ето защо ни се струва несправедливо да осъждаме руснаци или беларуси за действията на диктатора и неговите последователи без никакви преки доказателства за техния сговор. Както се случи напоследък, невъзможно е да се изключи артист от представление въз основа на неговата националност и в същото време да се избегне лично нараняване на този конкретен артист. Националността не трябва да има значение, никой не трябва да оправдава своя произход или националност.

Не всеки се чувства способен да направи ясно изявление срещу режима на Путин, защото подобно изявление може значително да навреди на самия човек или неговите близки, приятели или колеги в Русия или Беларус, много от които в момента се чувстват заложници в собствените си страни. Всъщност, преди да нахлуе в Украйна, Путин на практика вече беше нахлул в собствената си страна, заглушавайки всяка опозиция и идеологически промивайки мозъците на населението. Можем да победим кампаниите за дезинформация, които подбуждат омраза към режима, ако стоим стабилни заедно. Следователно, всички артисти, които осъждат тази незаконна война и отричат ​​подкрепата си за отговорния за нея режим, публично или насаме, за да избегнат репресиите, трябва да могат да продължат своята артистична дейност и по този начин да потвърдят универсалното послание за мир.

Ние високо надигаме гласа си срещу безразборното изключване на руснаци и беларуси единствено поради тяхната националност. Подобни действия не само са недостойни за общество, което се стреми да изкорени всички форми на дискриминация, но всъщност служат за подхранването на опасните пропагандни послания на Путин.

Настояваме за незабавно прекратяване на войната в Украйна и също така настояваме равенството и справедливостта да надделеят по отношение на гражданите на Русия и Беларус, които не са свързани с режима на Путин.

Сред подписалите тази петиция са Антонио Папано, Франц Велзер-Мьост, Едуард Гарднър, Барбара Ханиган, Леонидас Кавакос, Никола Бендети, Патриция Копачинская,  Иън Бостридж и др.

Ключови думи: