Райна Кабаиванска по Classic FM radio: „Отразява се липсата на интерес към изкуството“

Райна Кабаиванска по Classic FM radio: „Отразява се липсата на интерес към изкуството“

Оперната легенда ни гостува в Международния ден на музиката

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с оперната легенда Райна Кабаиванска в звуковия файл под главната снимка!

Заключителният Галаконцерт на XXI Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, посветен на 30-ата годишнина от създаването на Нов български университет, ще се състои на 1 октомври 2021 г., от 19:00 ч., в залата на Софийската опера и балет.

Тази година Райна Кабаиванска избра рекорден брой участници в своя майсторски клас – 16 млади оперни певци от седем държави – Аржентина, България, Италия, Румъния, Русия, Украйна и Южна Корея. На Галаконцерта на лауреатите и тази година Райна Кабаиванска ще присъди на избрани млади изпълнители стипендии за обучение с нея в Италия. От своето създаване през 2002 г. Фонд Райна Кабаиванска е отпуснал повече от 90 стипендии на млади оперни певци от петте континента.

По думите на Маестра Кабаиванска, майсторските класове са „наша луда идея- да вървим напред за младите, за изкуството и за класическото пеене“ . Тя признава, че „нивото не е това, което беше едно време, но е невъзможно и да бъде в този глобализиран свят. Отразява се липсата на интерес към изкуството“. Убедена е, че „пеенето не може да се научи за 4-5 дни“. Кабаиванска винаги търси таланта. „Ти се раждаш, за да пееш, пишеш, рисуваш, но все по-малки таланти ми се явяват, а гласът е даденост, без която не може“, посочва оперната ни легенда.

„Моята страшна борба е за една музикална култура. Тези млади хора пеят арията, но не знаят кой я пее и защо я пее, в опери, които не са толкова познати. Липсва тази задълбоченост“, коментира всепризнатото сопрано и педагог. „Нямам връзка с българската действителност. Пристигам в България само през септември и нямам друга цел освен да преподавам. Това, което ме вълнува доста, е, че в сравнение с първите майсторски класове имаше много повече български кандидати. Те намаляват, особено тези, които имат това огънче ( бел.ред  на таланта). Боли ме, че те нямат музикална подготовка, не четат музиката, не знаят много за композиторите. Вълнува ме интонацията и ритъма, тъй като за тези млади хора, за които той като че ли не съществува“, допълва тя.

За Кабаиванска операта е „приказен свят, в който влизаш, но не за да бягаш от действителността, а за да се потопиш в един нереален свят на красота, на музика, на вълнение и емоция- това, което липсва в реалния свят. За мен това е най-важното – да бъдеш лице в лице с публиката. Не можеш да го имаш на екран или със слушалки.. Това е една епоха на невероятни мероприятия в технологията и центъра на живота отива там. Затова по някакъв самостоятелен начин се боря….Трябва да вървим успоредно с нашето време, налагайки някакви музикални, етични правила от миналите векове...Сега сме в голям процес на промяна не само в природните явления, но и в живота. Не живея с носталгия. Искам да живея, защото е необходимо,  в новия свят и да разбера и младите нови хора“.

Снимка: НБУ

XXI Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска се осъществява в партньорство със Столичната община, Софийската опера и балет и търговска верига „Фантастико“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Ключови думи: