Quarto и членове на Концертгебау оркестър Амстердам ще свирят тази събота в зала „България

Quarto и членове на Концертгебау оркестър Амстердам ще свирят тази събота в зала „България"

На 28 октомври 2023, събота от 19:00 ч. в зала „България"

Музикантите от Кралския Концертгебау оркестър, Quarto Quartet и Софийска филхармония след четири години отново ще се съберат в името на музиката. На 28 октомври 2023, събота от 19:00 ч. в зала „България" те ще реализират премиерата за България на "Разтърстващите примки" на Джон Адамс в един красив концерт, обединяващ три знакови и любими на световната публика произведения от Адамс, Бокерини и Чайковски. 

"Shaker Loops" или "Разтърстващите примки" на Джон Адамс са модерна класика, произведение отлично познато на над 3 милиарда геймъри по света. Те са музиката на играта "Цивилизацията", за която вече се спори, дали не е най-познатото класическо произведение сред земляните, които живеят на нашата планета днес?

Музикантите от Quarto споделят, че премиерата на "Shaker Loops" е продиктувана от факта, че в своя оркестров вариант произведението става на 40 години - години на триумфално шествие по световните сцени.

Как се превежда на български "Shaker Loops" е труден въпрос, защото самият Джон Адамс винаги се е въздържал да обясни какво точно има предвид. Лупинги, контури или бримки - произведението е разтърсващо и неповторимо с уникалния си чар и една много специална тонова кохезия, съзвучие с духа на съвремието.  

Композицията е написана през 1978 г., първоначално за струнен септет, но успехът й на американските сцени е толкова голям, а публиката толкова екзалтирана, че през 1983 г. Адамс я преписва за оркестър.

"Shaker Loops" е в четири части, които също като заглавието се наричат по начин, който ще ви принуди да се замислите и да отворите английските речници:

 - Разтърсване и трепет

 - Химн на шейните

 - Цикли и стихове

 - Окончателно разтърсване

Освен Адамс в програмата са включени "Нощна музика от улиците на Мадрид" на Луиджи Бокерини и "Спомен от Флоренция" на Чайковски. 

На сцената ще видите музикантите от Quarto Иван Пенчев – цигулка, Светлана Станчева – цигулка, Татяна Тодорова – виола и Димитър Тенчев – виолончело, заедно с техните приятели, световните изпълнители Иво Станков, цигулка и Деян Великов, контрабас и специалните гости - солистите от Concertgebouw оркестър, Амстердам Михаел Гилер, виола, Изак Худник, виолончело.

Любопитен факт е, че музикалните инструментите на членовете на Концертгебау са едни от най-добрите италиански инструменти в света и допринасят за голяма част от характерния им експресивен звук и красотата на техните изпълнения. За бис, е вече традиция, да изпълнят аранжирана специално за концерта творба, която този път ще бъде познатата музика на всички геймъри от играта “Марио Брос”. Едва ли публиката е забравила изпълнението им на Бохемска рапсодия на Queen, което взриви в овации залата на предишния им концерт.

Ключови думи: