Проверяват слуха на испанските оперни критици
Снимка: iStock

Проверяват слуха на испанските оперни критици

Тестовете предстоят

Новата мрежа от испански оперни театри, обединени в Асоциацията Opera 37, проведе първата си неформална среща, на която присъстваха представители на 136 основни оперни театри в Испания. По време на дискусията, на която присъстваха най-авторитетните музиколози в страната, бяха постигнати първите две споразумения, които ще започнат да действат през следващия сезон 2023-2024.

Първият договор засяга програмирането. След успеха на заглавия като «Тоска» от Пучини, «Анна Болейн» от Доницети или «Йенуфа» от Яначек в 34 различни продукции едновременно, Асоциацията оповести необходимостта на испанската публика да види още толкова продукции на «Ричардо и Зораиде» от Росини, новата опера от Руфъс Уейнрайт и «Медея» на Керубини. Трите заглавия могат да се видят във Валенсия, Мадрид, Барселона, Овиедо, Билбао, Севиля, Тенерифе, Памплона, Сантандер, Куенка, Коруня, Мостолес и Торемоча дел Харама през следващите три години.

От друга страна, след многобройните съмнения, предизвикани от текстове на испански критици, мрежата от оперни театри определи, че е необходима проверка на слуха на всички мъже на определена възраст, които твърдят, че са критици в страната (общо 28 милиона души), за да получат достъп до различните оперни салони. Тестът трябва да се проведе в същите центрове, където мениджърите и директорите на театрите получават съответните сертификати за нивото на слуха.

Ключови думи: