Проф. Сава Димитров: „Трябва механизъм, по който украинските ученици и студенти да продължат обучението си в България“

Проф. Сава Димитров: „Трябва механизъм, по който украинските ученици и студенти да продължат обучението си в България“

Ректорът на НМА пред Classic FM Radio

Чуйте какво сподели проф. Сава Димитров пред Георги Митов-Геми в звуковия файл под главната снимка!

„Важно е и би било прекрасна реакция от страна на Министерството на образованието и науката и на Министерството на културата да се намери механизъм, по който настоящите ученици и студенти в Украйна да имат възможност да продължат обучението си в България. Това е проява на ярка съпричастност към съдбата им в момента и би било прекрасна форма за това културния обмен между нас да продължи, независимо от всичко“. Това заяви в ефира на Classic FM Radio проф. Сава Димитров. Вследствие от войната между Русия и Украйна, ректорът на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ счита, че за да се привлекат тези студенти тук и сега е необходимо „по най-бърз начин да се легализират дипломите им, да се видят предметите и начина, по който са обучавани, и да се сравнят с нас“. Той изрази убеждението си, че „нито един студент няма да изгуби, ако се обучава в НМА или в другите университети“, но подчерта, че е нужно да се има предвид и езика на обучение. „Трябва да има възможност за курсове по български език на тези студенти, за да бъдат пълноценно обучавани, независимо че голяма част от преподавателите говорят и други езици. За жалост, не сме готови да приемем англоезично обучение на този етап“, коментира проф. Сава Димитров.

В момента 13 украински студенти се обучават в Музикалната академия по спогодба между образователните министерства на България и Украйна.  „По предложение на Студентски съвет на НМА, с решение на Ректорския съвет освободихме нашите украински студенти, които трябва да заплащат в общежитията, които ползват“, посочи проф. Димитров. „Надявам се, че всички облекчения се оценяват като най-чиста проява на хуманност и специално отношение не защото са от Украйна, а защото те са хора, поставени в много сложна житейска ситуация“, добави той.   

Тази вечер, 9 март, от 18ч. в концертната зала на Националната музикална академия предстои традиционния концерт на Академичния симфоничен оркестър. Тази вечер на диригентския пулт ще се качи Катерина Фучаджиева (родена в Украйна), а солисти ще бъдат виолончелистката Маргарита Глодунова (Украйна) и китаристът Тео Николов (България). Интригуващата програма, която са подготвили студентите на НМА, включва Концерт за китара и камерен оркестър в ла мажор от Жозе Антонио Карлош Сейшаш, Вариации "Рококо" за виолончело и оркестър, оп. 33 от Пьотър Илич Чайковски и Симфония №4 в си бемол мажор от Лудвиг ван Бетовен. Диригентката Катерина Фучаджиева, родена в Мелитопол, Украйна, е студентка по оперно-симфонично дирижиране на доц. д-р Григор Паликаров. Родената в Днипро, Украйна, Маргарита Глодунова се обучава от две години в класа по виолончело на доц. д-р Атанас Кръстев. Китаристът Тео Николов, роден в София, е студент II курс на доц. д-р Росен Балкански, при когото започва уроците си по китара още на 9-годишна възраст в Централната армейска музикална школа.

По повод 100-годишнината на НМА бе отпечатано специално издание, което съдържа историята на музикалната институция с множество уникални фотографии, хронологични данни и ярки и открояващи се моменти от работата на всички катедри и специалности. Тази книга-албум не се разпространява с комерсиална цел. В нея се открояват ключови моменти от историята на висшето учебно заведение, като първия концерт на АСО, създаването на отделните катедри и развитието на специалностите в тях,  големите постижения на преподавателите с данни, концертни афиши, награди. Отразени са ректорите и деканите на НМА през годините. „100 години е голям сериозен период, разраствал се броя на преподавателите и обема на материала“, каза още проф. Сава Димитров. Според него, „сме достигнали световни нива на нашите студенти и преподаватели. Ние сме високо ценена бутикова академия, която дава високо качество“.

Този алманах е историческо изследване със съставители проф. Наташа Япова и доц. Илия Граматиков с координацията на проф. Адриана Благоева. Изданието е разпространено във всички регионални библиотеки, където е предоставено безвъзмездно в печатен вид, а предстои да се превърне и в онлайн албум, който ще бъде публикуван скоро на сайта на Музикалната академия.

На 13 март е патронния празник на НМА. На тази дата се навършват 123 години от рождението на професор Панчо Владигеров. Ще прозвучат творби на големия български музикант, композитор и педагог, в изпълнение на студенти от Академията. Тържественото събитие ще се състои в Концертната зала на НМА на 13 март от 18:00ч с вход свободен, а програмата включва:

„Акварели“
изпълняват:
Никола Николов – кларинет
ст. преп. Огняна Соколова – пиано

„Стари дядо стадо пасе“
„Песен на Шута“
изпълняват:
Михаил Мотайленко – баритон
Александра Дичева – пиано

„Български танц“
„Вила се й гора“ из „Български песни и танци“ оп. 25
„Малък марш“ из „Класично и римантично“ оп. 24
изпълнява:
Юске Хосака – пиано

„Вечерна песен“
изпълняват:
Кристиан Николов – флейта
ст. преп. Светозара Тонева – пиано

„Вила се й гора“
„Биляна платно белеше“
изпълняват:
Яна Кочева – мецосопран
Александра Дичева – пиано

„Сарабанда“ из „Класично и римантично“
изпълнява:
Ли Йълън – пиано

„Рапсодия Вардар“
изпълняват:
Елиа Георгиева – цигулка
Мирела Бойчева – пиано

Ключови думи: