Проф. Деян Гаврич, свирил на флейта за 140 хиляди евро:

Проф. Деян Гаврич, свирил на флейта за 140 хиляди евро: "Младите хора не са научени да се концентрират дълго време"

"Магията идва от душата, когато свириш на флейта", заявява реномираният флейтист и преподавател, който гостува в НМА "Проф. Панчо Владигеров" с майсторски клас и концерт

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с проф. Деян Гаврич в превод на гл. ас. д-р Ива Любомирова, разположено в звуковия файл!
 
"Не мисля, че младите хора нямат време да се упражняват, да репетират, а не са научени да се концентрират дълго време върху едно нещо. Причината е прекалено забързания начин на живот,телефоните, компютрите. Младите хора не четат достатъчно книги и не ходят достатъчно на концерти или оперни спектакли. Не вярвам, че един млад човек може да издържи 3 часа да гледа едно представление в операта и това оказва негативно влияние върху заниманията с музика". Това заяви пред Classic FM авторитетнтия флейтист и педагог проф. Деян Гаврич. "Системата в бивша Югославия позволяваше музикалните училища да ни осигуряват инструменти и аз използвах почти 7 години флейта от музикалното училище, преди да купя собствена флейта. Сега не се осигуряват инструменти, но индустрията е по-развита и има по-евтини модели, които децата могат да си позволят да купят", припомни той. "Най-скъпата флейта е Платинената флейта в света, която съм пробвал в Япония, и струва 140 000 евро. Не мога да си я позволя, но съм щастлив с моята 14-каратова златна флейта", разкри още проф. Гаврич. "Смятам, че всеки инструмент е магичен, но при флейтата е свързан с въздуха, който идва от от тялото, от душата. Считам, че музиката идва от дълбините на душата ви", подчерта той.
 
Проф. Деян Гаврич от университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц гостува на НМА с майсторски клас по флейта по програма „Еразъм“. Той ще работи с флейтистите, студенти на Националната музикална академия до 30 март 2024г. В рамките на майсторския си клас проф. Гаврич ще изнесе концерт с участието на гл. ас. д-р Ива Любомирова. На рояла ще акомпанира старши преподавател Светозара Тонева.
 
В програмата ще чуете:
Георг Филип Телеман – Соната за две флейти
Отар Тактакишвили – Соната за флейта и пиано
Фридрих Кулау – Трио за две флейти и пиано
Фикрет Амиров – из „Шест пиеси флейта и пиано“
 
Концертът ще се проведе на 29 март, петък, от 18:00ч в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с вход свободен.
 
Деян Гаврич е роден в Белград през 1966 г. Започва да свири на флейта на 11 години и изнася първия си концерт едва година по-късно. От 1984 до 1988 г. учи във Факултета по музикални изкуства в Белград. След като получава стипендия да продължи образованието си във Folkwang Hochschule в Есен, той става студент на проф. Матиас Рютерс. Завършва с отличие през февруари 1991 г. Като студент получава първа награда на конкурса Folkwang-Hochschule, както и престижната Folkwang Награда за цялостните си творчески постижения.
През 1993 г., след като завършва следдипломното си обучение с отличие в същата институция, той става професор там.
 
Носител е на награди от различни международни конкурси, включително конкурса „Мария Казалс“ в Барселона (Maria Casals Competition) и италианския конкурс „Леонардо де Лоренцо“ във Виаджо (Leonardo De Lorenzo Competition).
 
По време на обучението си в Белград той се изявява като солист на Белградската филхармония и Симфоничния оркестър на Белградското радио и телевизия многократно.
Свирил е на фестивал BEMUS (Белград, Сърбия) и Summer Music Festival (Сплит, Хърватия), а също така е правил записи за Белградското радио и телевизия.
 
Ангажименти му като солист и оркестрант го отвеждат в Англия, Франция, Испания, Австрия, Италия, Германия, Япония и САЩ, включително участия на The Marlboro Music Festival и Hitzacker Musiktagen.
 
Солирал е в Театъра и Филхармоничния оркестър в Есен, в Neue Philharmonie Westfalen и във Филхрамоничния оркестър в Грац.
 
От 2002 г. Деян Гаврич е назначен като редовен професор по флейта в университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц, а от 2017 до 2021 г. е гост-професор в Националната музикална академия.
Ключови думи: