Високо признание получи Райна Кабаиванска от Академията Санта Чечилия в Рим

Високо признание получи Райна Кабаиванска от Академията Санта Чечилия в Рим

Тя влиза в академичния корпус на музикалната институция

Великата българска оперна певица и педагог Райна Кабаиванска влиза в академичния корпус на Академията Санта Чечилия в Рим, който включва личности като Салваторе Акардо, Фабио Бионди, Рикардо Шайи, Даниеле Гати, Фабио Луизи, Джакомо Манцони, Рикардо Мути, Антонио Папано, Маурицио Полини, Салваторе Скиарино, Уто Уги, Маурицио Полини и др.
 
Райна Кабаиванска е сред най-значимите оперни певици на нашето време. Дебютът й в Театро Ла Скала в Милано през 1961 г. е началото на една прекрасна кариера на сцените на всички големи театри и концертни зали по света. В своята 55-годишна артистична кариера е изиграла незабравими роли от репертоар, който е поразителен със своята широта.
 
Райна Кабаиванска е носител на множество държавни отличия, сред които Кавалер на Големия кръст на Ордена за заслуги към Република Италия, Командор на Ордена на изкуствата и литературата на Френската република, орден „Стара планина“ на република България.
 
В последните 25 години Маестра Кабаиванска преподава в Нов български университет в София, Accademia Chigiana в Сиена, Музикалния институт "Веки-Тонели" в Модена. Десетки млади певци по върховете на световните сцени са шлифовани в нейните майсторски класове.
 
2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска. По инициатива на д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на Настоятелството на Нов български университет, поредица събития, посветени на великата дива, се обединяват в „Годината на Кабаиванска“. Сред тях е XXIV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и НБУ, който ще стартира с прослушване на 12 и 13.09. в Софийската опера и балет.
Ключови думи: