Престижният Фестивал и академия Алегра пристига в София
Снимка: Фондация „Алегра“

Престижният Фестивал и академия Алегра пристига в София

От 15 до 22 юли 2022 г. в зала „България" ще се проведе 8-то издание на реномирания форум

След седем забележителни издания на музикалната сцена в Русе, където през 2014 г. се ражда идеята Алегра, eдноименната фондация взема стратегическото решение да се потърсят нови хоризонти за развитието на фестивала, премествайки го в столицата.

Фестивал и академия Алегра е модерен международен форум, фокусиран върху професионалното израстване на млади музиканти, отглеждането и възпитаването на млада публика и предоставянето на културен продукт с висока художествена стойност, обусловен от класата и реномето на поканените артисти.

По традиция фестивалът се провежда през втората половина на месец юли. В осмото си издание академията в рамките на фестивала ще предложи 10 майсторски класа по цигулка, виола, виолончело и оркестрово дирижиране, водени от световно признати имена като проф. Борис Гарлицки, проф. Себастиан Хаман, проф. Сергей Малов и Григори Асс, проф. Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез, проф. Ласло Феньо, Кирил Злотников, проф. Йоханес Шлефли и проф. Никола̀ Паске.

Между 15 и 22 юли 2022 г. почитателите на класическата музика ще имат възможност преживеят истински празник с щедро надарени и високо школувани музиканти от актуалния артистичен елит.

Сергей Малов

На откриващия фестивала концерт, на 15 юли 2022 г., многоликият инструменталист Сергей Малов ще изпълни заедно с Фестивален оркестър Алегра  един от най-откровено романтичните и страстни концерти за цигулка -  Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински. Диригент е Никола Паске.

Рециталът на родения в Лайпциг виолончелист Боби Костадинов и пианистката Виктория Василенко, плануван за 18 юли 2022 г. в камерна зала България, е с програма, популярна и стилна, включваща произведения от Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жером Дюкро, Григораш Динику/Яша Хайфец.

Ласло Феньо

За ценителите на камерната музика на 19 юли 2022 г. на сцената на зала „България" Сергей Малов и Грегори Асс - цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак – фокус Чехия. Концертмайстори и оркестрови водачи от световна класа обединяват сили и вдъхновение в името на съвместното музициране.

 

Петър Найденов

В рамките на тазгодишното издание ще бъде представено новото  достижение на фестивала - Международния младежки оркестър The New Generation. След премиерата миналата година под ръководството на концертмайстора на Виенска филхармония Райнер Хонек, тази година на 20 юли 2022 г. оркестърът ще музицира под менторството на Грегори Асс, концертмайстора на Люцернския фестивален оркестър, лично поканен от Клаудио Абадо на този му пост.

Григори Асс

Заедно с брилянтния солист Людмил Ангелов музикантите ще предложат на публиката Концерт за пиано №21, C Dur от Волфганг Амадеус Моцарт, както и Серенада за струнен оркестър от Пьотр Илич Чайковски – две, колкото известни, толкова и обичани пиеси. Този концерт олицетворява духа на Алегра, чрез който талантите на бъдещето получават уникалната възможност да музицират с някои от най-големите артисти на музикалното Днес.

Людмил Ангелов

Това ще може да съпреживее публиката и на 21 юли 2022 г.

Борис Гарлицки

Тогава на сцената ще се качи изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, виртуозът на струните, както го наричат световните медии - Сергей Малов, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле,  проф. Нимрод Гуез - Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников, вече добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм - Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.

Лора Маркова

На 22 юли 2022 г. Фестивалният оркестър Алегра заедно с покоряващо виртуозния унгарец Ласло Феньо ще представят Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски  под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата още - Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетна сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински.

Повече детайли за фестивалната концертна програма и за академия Алегра, може да намерите на официалния сайт на фестивала - https://www.allegrafestival.com/

Билети  в системата на Eventim и на касата на зала „България", както и на:

https://www.allegrafestival.com/bg/program-2022/

Организаторите на осмото издание на фестивал Алегра ви предлагат ФЕСТИВАЛЕН БИЛЕТ, който може да бъде закупен до 30 юни със специално намаление. Този билет предлага възможността да се посетят шестте концерта от фестивалната програма в зала „България" на една изключително атрактивна цена! Възползвайте се от възможността да се потопите в невероятната атмосфера на фестивал АЛЕГРА с фестивалния билет:  eventim.bg/bg/artist/festival-alegra-350/profile.html

Организатор на Фестивал и академия Алегра е Фондация „Алегра“.  Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма „Култура“, Фондация „Америка за България“ и Институт Лист – Унгарски културен институт София

Ключови думи: