11-ият международен музикален фестивал “Пиано Екстраваганца” изкушава с прекрасна музика от 2 октомври до 9 ноември

11-ият международен музикален фестивал “Пиано Екстраваганца” изкушава с прекрасна музика от 2 октомври до 9 ноември

Медиен партньор: Класик ФМ радио

 

Чуйте повече от основателя и артистичен директор на фестивала Людмил Ангелов в звуковия файл под главната снимка!

Наближава 11-тото издание на Международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”.

Серията от концерти, от 2 октомври до 9 ноември 2021г., е част от Културния календар на Столична община и се организира от Фондация „Пиано Екстраваганца“, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столична Община. Партньори на фестивала са Софийската филхармония, VIVACOM Art Hall, OBORISHTE 5, Geza Anda Competition&Foundation, посолството на Република Полша, посолството на Кралство Испания, Полският институт, АЛЕВ БЕТ ЕООД.

В ключови локации на София, сред които зала “България”, камерна зала “България” и VIVACOM Art Hall OBORISHTE 5, меломаните ще могат да се насладят на уникални клавирни рецитали и камерни концерти. Фокусът, разбира се, е върху музиката за пиано, инструментът който присъства във всички програми от събитието. 

Фестивалът и през тази година ще се проведе под знака на мерките за сигурност, съобразени с епидемиологичната ситуация на КОВИД-19 в България. Въпреки всички трудности свързани с нея, сме благодарни на всички артисти, както от България, така и от чужбина, които приеха да участват в концертите в рамките на събитието. Сред тях се открояват имената на световната оперна прима Красимира Стоянова, пианистите Людмил Ангелов и Виктория Василенко, ансамбълът “5/4 Tango”. Гостите от чужбина са Julian Trevelian (Великобритания), който е един от победителите на конкурса “Геза Анда” 2021, понастоящем най-яркият млад пианист на Русия, Александр Малофеев (РФ), носителят на I награда от конкурса “А. Рубинщайн”, Szymon Nehring (Полша), пианистът Antonio Soria (Испания). Фестивалът ще отбележи две знакови годишнини: 100 години от рождението на изключителния унгарски пианист Геза Анда и 100 години от рождението на гения на аржентинското танго, Астор Пиацола. 

Пълната програма на фестивала можете да видите на http://www.piano-extravaganza.com/

Фестивалът се организира от фондация “Пиано Екстраваганца”. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение във фестивалните концерти.

Повече за фестивала: Фестивалът “Пиано Екстраваганца” е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия, като наградата “Музикален проект на годината” в годишните награди на предаването “Алегро Виваче” на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

Ключови думи: