Предстоят „Световните дни на Витолд Лютославски“

Предстоят „Световните дни на Витолд Лютославски“

По повод 110 години от рождението на полския композитор

Националният музикален форум във Вроцлав /NFM/ обявява „Световните дни на Витолд Лютославски“ - нова специална инициатива в чест на великия полски композитор. Предстои изнасянето на концерти, по време на които ще бъдат изпълнени различни произведения на Лютославски в рамките на международен проект, провеждан на всеки три години.

Първото издание ще се състои през 2023 г., когато се отбелязват110 години от рождението на композитора. В рамките на тази поредица NFM вече даде името на Лютославски на Вроцлавската филхармония. Под знака на CD Accord се появява уникалната поредица Opera omnia, която представя цялото  творчество на композитора. Инициативата е създадена по идея на директора на NFM Анджей Косендиак. Известни полски и международни музиканти участват в записите, включително Александра Куржак, Агата Зубел, Яцек Каспшик, Станислав Скровачевски и др. Съпроводът в звукозаписната серия е на резидентните ансамбли на NFM.

Припомняме ви, че сградата на Националния музикален форум във Вроцлав бе завършена през 2015г., като на 15 януари 2016г. там бе обявено началото на тържествата по повод избирането на града за Европейска столица на културата. Постмодерното здание разполага с голяма концертна зала с 1800 места, както и три камерни зали.

Ключови думи: