Предстои второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър

Предстои второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър

От 24 юни до 17 юли 2022г.

Чуйте повече от интервютата на Радостина Узунова с Мариана Арсенова- директор на ДМБЦ- София и на Георги Митов-Геми с маестро Юли Дамянов- главен диригент и художествен ръководител на Националния музикален театър "Стефан Македонски", разположени в звуковите файлове!

От 24 юни до 17 юли 2022г. ще се проведе второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър на лятна сцена Парк Военна академия. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития и тази година е с международно участие.

Фестивалът ще бъде открит на 24 юни от 20:00 часа от артистите на Музикалния театър с концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта" на сцена Парк Военна академия. Артистите на театъра ще представят на фестивала и най-доброто от световния мюзикъл в концерта-спектакъл „Една вечер с хитовете на Бродуей"(26 юни). Балет „Арабеск" показва на 3 юли своята Лятна гала с избрани спектакли на хореографи от България и чужбина.

С най-актуалните мюзикълни и балетни заглавия от своя репертоар на фестивала гостуват театри от България, Сърбия и Северна Македония. Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов" – Велико Търново ще представи на 25 юни мюзикъла „Вражалец" от Дечо Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов. Държавна опера – Русе гостува на 2 юли с мюзикъла „Кой е Големанов" от Георги Костов по текст на Иво Сиромахов. Държавна опера – Пловдив ще потопи публиката в страстния свят на тангото на 9 юли с концерта „Картини от Пиацола". На 10 юли на фестивалната сцена в Парк Военна академия гледаме хитовия мюзикъл „Брилянтин" от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, постановка на Театрално-музикален и продуцентски център – Варна.

Тази година фестивалът има и гости от чужбина. Народният театър на Ниш, Сърбия ще покаже на 1 юли мюзикъла „Някои го предпочитат горещо" по едноименната филмова комедия. Постановката на режисьора Александър Маринкович ще се играе на сцената на Музикалния театър от 19:00 часа.

Снимка: Народен театър Ниш

На 8 юли в Парк Военна академия от 21:00 часа гледаме балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон" на Националната опера и балет на Северна Македония. Режисьор е Олга Панго - най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония. Същият ден в Музикалния театър тя ще води семинар с уъркшоп за навлизането на елементи от съвременния танц в класическия балет.

Снимка: Национална опера и балет на Северна Македония

В рамките на фестивала на 25 юни ще се проведе семинар с уъркшоп и на големия театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия). Той ще говори за тенденциите в съвременния мюзикъл. На сцената на Музикалния театър Брадич постави преди две години мюзикъла „Цигулар на покрива", който се превърна в явление за българската музикално-театрална сцена. Фестивалът ще бъде закрит на 17 юли с театрализирано концертно изпълнение на „Цигулар на покрива" на сцена Парк Военна академия.

Музикалният театър е учредител на фестивала, чиято цел е да показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията на учредителите е той да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър.

Спектаклите се играят с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред Учебния корпус на Военна академия „Г.С.Раковски". Билетите за спектаклите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди началото и на каса на входа на Военната академия.

Ключови думи: