Предстои Втори международен конкурс по композиция от Проект SYN(es)THESIS

Предстои Втори международен конкурс по композиция от Проект SYN(es)THESIS

На 29 ноември от 19:00 ч. в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Александър Лиалиос, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 29 ноември от 19:00 ч. в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще се проведе второто издание на едно от ключовите събития на проект „SYN(es)THESIS“: Международния конкурс по композиция. В програмата ще прозвучат произведенията на финалистите, като към вече утвърдената конкурсна категория – „Композиция на музика, вдъхновена от картина“, е добавена и нова – „Композиция на музика за филмова сцена“, реализирана в партньорство с Film Scoring Academy, фестивал за танцово кино “Фокус Кино Танц“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Специално място в тазгодишното издание ще заеме още един компонент – създаване на картина върху произведение на Александър Скрябин, по повод 150 години от рождението на композитора. То ще прозвучи в изпълнение на най-изтъкнатия интерпретатор на Скрябин на родната сцена – проф. Атанас Куртев.

Събитието ще бъде придружено с визуално представяне на живописните картини, а концертната програма ще бъде поднесена от ансамбъла на „SYN(es)THESIS“,  който включва утвърдени изпълнители, част от тях – и преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“: Росен Идеалов, Мария Евстатиева, Евгени Ноев, Анастасия Абаджиева, Даниела Ризова, Огнян Константинов, Велян Ванков,  Христо Иванов, Чарли Милов, Александър Лиалиос, Николай Стоев

Художествените платна, създадени по музиката на Ал. Скрябин, ще бъдат представени на самостоятелна изложба (7 – 21 декември) в Къща музей „Борис Христов“, чието откриване ще се състои на 7 декември от 18:00 ч.

Проект SYN(es)THESIS се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ – София, в партньорство с Националната художествена академия, НМА „Проф. П. Владигеров“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, “Film Scoring Academy”, фестивал за танцово кино “Фокус Кино Танц“, Музей „Борис Христов“, със съдействието на Министерство на културата и с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“.

Събитието е с вход свободен!

Проект „SYN(es)THESIS“ стартира през 2020 г. и прераства в устойчиво партньорство на Къща музей „Панчо Владигеров" с редица водещи културни и образователни институции. Това, до голяма степен, се дължи на заложената иновативна идея: В своята същност „SYN(es)THESIS” цели изграждането на своеобразен мост между изкуствата, като разглежда – чрез оригинална и индивидуална творческа дейност – многобройните възможности за взаимовлияние и синтез помежду им. Отделните етапи на проекта отключват нови творчески перспективи за младите творци, разгръщат възможностите на техния артистичен потенциал и запълват важна, но рядко адресирана образователна ниша. Екипът бе изправен пред предизвикателството да привлече нова публика в концертните зали, която да съпреживее съзидателните търсения на младите музиканти и художници. Целта на проекта е, чрез планираните дейности и иновативни предизвикателства, да напомни и популяризира богатото ни музикално наследство, както и да заяви своето активно присъствие в календара на културните събития в столицата.

Проведените през 2021 г. три издания се фокусират изключително върху връзката между възприятията във визуалното и музикалното изкуство. В първото събитие, реализирано през м. април, студентите по живопис от НХА представиха нови живописни творби, всяка от които вдъхновена от музикално произведение (на класически или съвременен български композитор) по предварителна селекция. Картините бяха експонирани в съпътстваща изложба към първия концерт на проекта в Камерна зала „България“.

Във втората сесия картините от първия етап вдъхновиха създаването на нови музикални произведения, написани от млади композитори. Естественото развитие на проекта доведе до учредяването на Международен конкурс по композиция, който се открои с голям интерес – участваха 23-ма композитори от 17 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Творбите са оценени от престижно жури, което избра 8 финалисти. Техните композиции прозвучаха в концертна програма на 20 юли 2021 г., в  Камерна зала „България“. Събитието отново бе придружено от изложба с картините, вдъхновили студентите от НХА.   

В третото издание на проекта, от м. декември 2021 г., нова музикална селекция е повод за създаването на следващи художествени творби и за провеждането на поредното събитие.

Като резултат, създадените за годината нови творби, над 50 картини и 23 музикални произведения, са на изключително високо ниво, благодарение както на голямата активност на талантливите художници от НХА, така и на участието на забележителен брой композитори от различни държави по света. Те са и едно отлично начало, което може да бъде надграждано и обогатявано през призмата на различните изкуства. Музикалните изпълнения, по време на концертите, поднесени от водещи български изпълнители и състави, също впечатляват с високата си стойност, а направените аудио и видео записи дават завършен вид на цялостната продукция на проекта.

 През м. юни на 2022-ра се проведе първото, за настоящата година, издание на „SYN(es)THESIS“. Към традиционното представяне на живописни платна, създадени върху музика от български автори, беше добавен и нов компонент – Пантомима по новата селекция произведения от проекта. В него взеха участие студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ по специалност „Театър на движението – Пантомима“ от класа на проф. д-р Велимир Велев.

„SYN(es)THESIS“ получи наградата „наследство“ на Сдружение „Български музеи“ в категорията „Събития и работа с публики“ за миналата 2021 г.

Проектът планира да разширява все повече своя обхват, да провокира взаимодействие между различните изкуства и да открива и нови пътища в представянето на това изключително творческо общуване.

Ключови думи: