Предстои пето издание на конкурса

Предстои пето издание на конкурса "Гена Димитрова" в Плевен

От 16 до 19 май 2023г

Предстои пето издание на Международния конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова в Плевен. То ще се проведе от 16 до 19 май 2023г. По време на събитието ще бъде връчена Гран При за участник с изключителни възможности. 

В музикалната надпревара могат да се запишат за участие млади оперни певци, български и чуждестранни граждани, навършили 16-годишна възраст и не по-възрастни от 35 години. Конкурсът е в два тура, а заключителният концерт на лауреатите ще премине в съпровод на Плевенската филхармония на 19 май. Престижната музикална проява се организира със съдействието на Министерство на културата и Община Плевен. 

Председател на журито е диригентът проф. Григор Паликаров, а членове – доц. Нина Найденова, директор на Пловдивска опера, Вера Немирова, оперен режисьор, мецосопраното Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера и проф. Марио Диаз от университета Моцартеум в Залцбург. 

Наградният фонд е осигурен от Община Плевен, а сумата от 5000 лв. за голямата награда ще бъде предоставена от Ротари клуб Плевен Центрум.

През 2021 година се явиха 33-ма млади оперни певци от страната и чужбина по време на Четвъртото издание на конкурса "Гена Димитрова" 

Ключови думи: