Предстои Международния флейтов конкурс „Моиз“ в София

Предстои Международния флейтов конкурс „Моиз“ в София

Събитието предстои от 28 юни до 2 юли 2024 в Нов български университет

Предстои Международния флейтов конкурс „Моиз“ в София. Събитието предстои от 28 юни до 2 юли 2024г. в Нов български университет.

Музиката е най-съкровеното и емоционално изкуство, създадено от човека, универсален език, обединяващ места и култури. Тя не се нуждае от преводи, говори чрез чувствителност и интелектуални ценности. Музикантът става не само интерпретатор, но и посредник на културата.

Нов български университет и Посолството на Италия в София подкрепят този чудесен проект и по този начин предоставят на младите изпълнители нови възможности за културно посредничество, организирайки заедно (като доказателство за културно приятелство с общи цели) международен флейтов конкурс, в който интерпретатори от ново поколение изявяват себе си и признати в целия свят ценности.

Луиза Село, проф. д-р по флейта в НБУ, е определена от департамент „Музика“ за художествен ръководител на конкурса, който е създаден по нейна идея с цел разширяване на вече съществуващото приятелство между италиански и български институции и международно популяризиране на изпълнителската докторска програма в НБУ в областта на флейтовото изкуство.

Марсел и Луис Моиз са международно признати флейтисти, които имат основно влияние върху флейтовата школа в ХХ век: в преподаването, композирането и в публикуването (редакцията) на флейтови произведения. Международен флейтов конкурс „Моиз“ в София предлага някои от техните произведения, композирани или посветени на тях, заедно с най-важния репертоар за флейта, като дава предимство на италианската и българската музикални школи, с оглед на културното приятелство между двете страни.

Правилата и журито са фокусирани към възнаграждаване не само на техническите умения на кандидатите, но и на тяхната харизма, интелигентност и разбиране на текста, както и на комуникативните им умения, като задължителна част във всяко изкуство. Целта на наградите ще бъде не само търсенето на обикновена техничност, но и повишаване на истинските индивидуални ценности на художественото качество.

Победителите ще получат награди, материални подаръци и възможности за концертни изяви.

Всички кандидати ще получат грамота за участие по време на обявяване на победителите. Сертификати на преподавателите от класираните в категории А, А1 и B се издават по желание.

Ключови думи: