Предстои „Коледа с Кварто“
Снимка: Quarto Quartet

Предстои „Коледа с Кварто“

21 декември, 19.00 часа, зала „България“

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с основателя на Quarto Quartet Иван Пенчев в звуковия файл под главната снимка!

На 21 декември от 19.00 часа в зала „България“ предстои концерта „Коледа с Кварто“ - зимна приказка-спектакъл с музика от любими филми.

 Quarto Quartet и гости от Софийската филхармония, Оркестъра на Българското национално радио и камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще създадат специална вечер с музиката на Вивалди, Корели, Моцарт, Джон Уилямс, Фреди Меркюри, Джон Ленън и много коледни изненади.

Солисти ще бъдат цигуларите Иван Пенчев и Иван Въгларов.

В програмата:

Корели - Коледно Кончерто гросо
Вивалди - Зима из "Годишните времена"
Вивалди - Кончерто гросо
Моцарт - Вечерна серенада
Джон Уилямс - Музика от "Сам вкъщи"
Queen - Bohemian Rhapsody
Beatles - All You Need is Love
 
Билети на касите на зала "България" и Ивентим.

Няколко дни по-рано, на 15 декември от 19.00 часа в зала "България",  вече десета година музикантите от "Кварто Квартет"/ Quarto Quartet, елитният камерен състав на Софийска филхармония, ще отбележат 251-ия рожден ден на Лудвиг Ван Бетовен  в зала "България".

Ще имате възможността да чуете едно от най-вълнуващите произведения на композитора неговата "Kreutzer Sonata" за струнни инструменти. Едно произведение, което безспорно заразява и гения на Лев Толстой за написването на едноименната новела, вдъхновила по-късно създаването на световноизвестни филми по този сюжет.

На тези, които имат достатъчно късмет да споделят своя рожден ден с Бетовен (16.12.), Quarto Quartet прави подарък-безплатен билет за посещение на този концерт.  Моля, носете документ за самоличност на касата на Зала България, за да получите своя безплатен билет.

На сцената ще видите Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Атанас Кръстев (виолончело) и Иво Александров (виолончело)

Билети – на касата на Софийска филхармония и в Ивентим: https://www.eventim.bg/bg/bileti/happy-birthday-beethoven-sofia-bulgaria-hall-569660/

„Кройцеровата соната" носи послание с изключителен заряд и представлява една от обичайните за гения на Бетовен, шокиращи със своята иновативност препратки, далеч напред във времето и пространството, разказва не само история, но и рисува картините на лудешки танц и невероятен устрем, които за час оставят без дъх слушателя.

Едно произведение, което безспорно заразява и гения на Лев Толстой за написването на едноименната новела, вдъхновила по-късно създаването на световноизвестни филми по този сюжет.

В програмата на концерта музикантите са включили и една от най-забележителните български творби на 20-ти век – квартетът на Красимир Кюркчийски, който самият Шостакович оценява високо.

Цигуларят Иван Пенчев напомни и за предстоящия му концерт на 29 декември от 19.00 часа в НДК - Зала 11, озаглавен "Стъпки в снега". Заедно с арфистката Деница Димитрова той ще представи програма с творби от Бах, Сен-Санс, Бизе, Римски-Корсаков, Дебюси, Масне, Равел. Повечето произведения ще са премиерни за България във версия за цигулка и арфа.

Ключови думи: