Предстои Фестивал “Сцени на Струма” в Кюстендил

Предстои Фестивал “Сцени на Струма” в Кюстендил

От 2 до 9 септември 2023г.

За трета поредна година ще се проведе фестивалът „Сцени на Струма”. Той се организира от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил, Музикална къща „Престо”, община Радомир и KVZ – Music.

Фестивалът ще се състои от 2 до 9 септември тази година. Посолството на Република Гърция в България е партньор и патрон. В синхрон с идеята и името на фестивала, тази година сцените ще бъдат на различни места по поречието на р. Струма – София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта, където ще се състои заключителен концерт. Това ще даде още по-нетрадиционен начин за представяне на българската и гръцката култура, както на хората от тези райони, така и на гостите от други краища на двете страни, както и на посетители от други държави, включително представени от дипломатически мисии.

В първите две издания на фестивала се представиха участници от България, Англия, Азербайджан, Албания, Франция, Китай, Аржентина, Мароко, Швейцария и др. Тази година очакваме гости  и  от Германия, Израел, Етиопия и др. Отново ще се включат както деца, така и възрастни - любители и професионалисти в различни сфери на изкуството и спорта.

Фестивалът „Сцени на Струма“ обединява духовното и физическо усъвършенстване и помага да се докоснем и опознаем чуждите култури. Той включва разнообразни прояви, свързани с различни изкуства – музика, поезия, танци, театър, рисуване, както и бойни изкуства – път на хармоничната сила. Новото в третото издание на фестивала е, че показваме кино и фотография!

За първи път целия ден, 3 септември – неделя, ще бъде посветен за представяне на културата на друга държава – Република Гърция. Събитието ще открие посланика на страната Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либеропулос.

В Пиргова кула от 3 септември до 10 септември можете да посетите изложбата „Пиргова кула – щит на културата“, предоставена от „Галерия 13“ от град Драма, Гърция, и да гледате от 17:00 часа в залата на читалище „Братство 1869“ в Кюстендил  прожекция на късометражни филми с награди от Фестивала на късометражното кино в Драма и Фестивала за документално кино в Кастелоризо.

Откриването на фестивала е на 2 септември, събота от 11:00 часа. Музикалната програма ще започне с Концерт „Приятелство“ и с представяне на различни национални култури - Гърция, Китай, Мароко, Етиопия, Германия, Франция и др.  Също така ще се открие фотоизложба „Непознат, а толкова близък: Азербайджан“ на Аурелия Насирова, представена от Център за Азербайджански език и култура към СУ ‘’Св. Климент Охридски’’. В същия ден, от 15:00 ч. ще се проведат артистични работилници и демонстрация на спортове - с разнообразие и вдъхновение за музика, танци, рисуване и спорт. От 16:30 ч. Асоциация БАФЕВРО и Нуредин Риажи ще представят „Мароко – култура и икономика“.От 18:00 ч. ще се проведе лекция „Бизнес и изкуство“ на Иван Тихов - представител за България на Федералната асоциация на средния бизнес в Германия. От 19:00 ч. ще се проведе Концерт „Сцена за всички”, в рамките на който любители и професионалисти ще музицират на една сцена.

Програмата на фестивала включва още наши утвърдени артисти – Цветана Бандаловска – сопрано, Християна Лоизу – сопрано, Марио Николов – тенор, Светлана Иванова – сопрано, Деница Казакова – цигулка, Анна Янкова – мецосопрано, Мичо Димитров – цигулка, както и Анна Танчева – актриса, която ще представи „Най-чистата четка“, музикално поетичен спектакъл, посветен на живота и картините на Майстора, Диана Каваклийска с моноспектакъла „Поетесата“. На сцените на Струма ще чуете изпълнители от Албания, Азербайджан, Германия, Гърция, Китай и Швейцария.

И тази година „Симфониета Видин“ ще партнира на солистите. Жителите и гостите на Видин, София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта ще могат да ги чуят между 5 и 9 септември.

Ключови думи: