Предизвикателствата пред достъпа до култура на младите хора обсъждат  във Варна

Предизвикателствата пред достъпа до култура на младите хора обсъждат във Варна

Конференцията ще се състои на 12 и 13 август 2021г.

Чуйте повече подробности от интервюто на Георги Митов-Геми с проф. Момчил Георгиев- генерален секретар на Българска асоциация на работодателите в областта на културата /Барок/, преподавател в НМА и програмен директор на фестивала Софийски музикални седмици, разположено в звуковия файл под снимката!

12-ти август e обявен за Mеждународен ден на младежта през декември 1999 г. от Общото събрание на ООН с препоръката на този ден да бъдат организирани публични събития, които да да привлекат общественото внимание върху проблемите на младите хора – информационни кампании в тяхна подкрепа, организиране на диалог и акцентиране върху богатството и разнообразието от умения, интереси и стремежи на младежите, с цел повишаване на ангажираността и инвестирането в младежта, младежкото участие и междукултурното разбирателство сред младите. В България за първи път 12-ти август се отбелязва официално през 2007 г.

По традиция, Барок- Българска асоциация на работодателите в областта на културата съвместно с Граждански институт ще отбележат този важен за младежта ден с провеждането на VIII-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“ на 12-13 август във Варна. Част от акцентите в програмата включват приносът на националните конкурси за творческото развитие на учениците, предизвикателства към специализираната подготовка по музикални, сценични и изящни изкуства в условията на онлайн обучение, стратегии за интеграция на образование, наука и изкуство в модерната образователна среда и културата като инструмент за интеграция. 

За поредна година в рамките на конференцията ще бъдат връчени националните награди „ПроКултура“ за принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура. Събитието ще бъде съпътствано и от концерт на Филхармония „Пионер“, който ще се проведе на 12 август от 19.30ч. на Основната сцена на Държавна опера- Варна. Солисти ще бъдат Максим Цеков- цигулка и Петър Македонски- тромпет, а на диригентския пулт ще се качи Любомир Денев- син.

Тази година конференцията е под патронажа на Президента на Република България, а кампанията се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката.

Ключови думи: