Правят премиера на съвременната опера

Правят премиера на съвременната опера "Полихедрон" в Русе

На 22 октомври от 19 часа в Голямата зала на Доходно здание

Държавна опера - Русе е горда да обяви предстоящата световна премиера на операта "Полихедрон," dramma per musica на изключителната Нева Кръстева. Събитието ще се състои на 22 октомври от 19 часа в Голямата зала на Доходно здание!

„Полихедрон“ е история за здравия разум и за свободата да избираш собствен път, музикално изживяване за този, който понякога иска да лети. Музиката на проф. Нева Кръстева обобщава европейската традиция, либретото на д-р Александър Александров е за митовете, които ни помагат да се възвисяваме, постановката на Боян Иванов е с образи, вдъхновени от рисунки от критско-микенската култура. Тримата членове на постановъчния екип разказват в интервю по Jazz FM.

 

"ПОЛИХЕДРОН" представлява първата музикално-сценична творба на професор Нева Кръстева, известен органист и композитор, чиято музика пресича граници и слива стилове от различни епохи във впечатляващ музикален синкретизъм. Този новаторски подход създава богата и вълнуваща картина, която изразява богатството на европейската музикална традиция през различните й етапи.

Операта разказва историята на Икар, която е добре известна от митологията на Древна Гърция. Либретото, написано от д-р Александър Александров, разработва този античен мит и го пресъздава в контекста на съвременната европейска цивилизация. Това уникално представление, което комбинира различни видове изкуство, първоначално ще бъде представено на Русенска сцена, осъществено от талантливия екип на Русенската опера.

Световната премиера на "ПОЛИХЕДРОН" в Русе представлява не само възможност за изява на съвременни български творци, композитори и либретисти, но и продължение на богатата културна история на Русе и неговия Оперен театър. Този спектакъл обещава да бъде вълнуващо и нестандартно изживяване, с оригинално режисьорско решение, включващо елементи на танцов театър, изненадваща сценография и 3-D мапинг, които ще пренесат публиката в дните на Древногръцката античност и младостта на съвременния европеец.

Диригент на спектакъла е маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи във Виена. Режисьор - Боян Иванов, добре познат със своите иновации на театралната сцена. Сценографията и костюмите са дело на Петя Боюкова. Диригент на хора е Стелияна Димитрова-Хернани, а Хореографията е сътворена от Александър Манджуков.

Като Дедал – архитект и строител, баща на Икар, ще се насладим на баса Апостол Миленков, който неотдавна гостува на русенска сцена. Синът на Дедал – Икар ще бъде представен от Дмитрий Каплински, който за първи път ще се изяви в Русе. В ролята на Навкрате, жена на Дедал и майка на Икар, пред взискателната русенска публика ще се представи мецосопраното Глория Пенчева. Като Орфеевата певица ще гостува Мария-Магдалена Брегова – народна певица, която също дебютира в Дунавската столица.

Като небесни създания ще видим и чуем сопраните Анна Чулкова и Нели Петкова, като и Андрей Митев от Русенска детска опера.

Всичко това ще прозвучи в единство с хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Русе!

Билетите вече са в продажба както на касата на операта, така и онлайн на www.ruseopera.com.

Ключови думи:
@