Правят премиера на бразилски композитор, написал творба по български фолклор

Правят премиера на бразилски композитор, написал творба по български фолклор

14 декември, четвъртък, от 20:00 часа в сградата на НМА

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с композиторите Петър Керкелов (България) и Чико Мело (Бразилия/Германия), разположено в звуковия файл под главната снимка!

Снимка: Goethe Institut

Гьоте-институт България, в партньорство с Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, представя концерт с две произведения, вдъхновени от българския фолкор, в търсене на диалог със съвременната авангардна музика.

Проектът PRESENT PAST ще представи две музикални произведения на композиторите Петър Керкелов (България) и Чико Мело (Бразилия/Германия), в съвместно изпълнение с гост-солистката Виктория Витренко (Украйна/Германия) и Академичния фолклорен хор към Национална музикална академия. Заповядайте на 14-и декември, четвъртък, от 20:00 часа в сградата на НМА за премиерата, която ще ни срещне с мимезиса и деконструкцията на (не)познатата ни фолклорна традиция.

Снимка: Goethe Institut

„Аз разбрах, че не познавам нашата музика. Това беше съвсем различна музика за мен. (…) Текстовете (…) са съвсем различни от тези, които ние сме свикнали да чуваме.” Той определи тогавашните текстове като „изключително директни” и „брутални в изказа си”, а като примери за разглежданите в тях теми композиторът даде тематиката за „смъртта” или „загуба на близък човек след някакво щастливо събитие”, заяви пред Classic FM Петър Керкелов. Според него, „разликата между певиците от записите и тези сега е, че импровизацията играе много голяма роля в тези записи, и това, че начинът, по който те строят своите гласове, е извън т. нар. темпериран строй, тоест извън пианото. И цялото звукоизвличане и орнаментиране ми направиха впечатление, че сякаш бяха почти нови”. По думите му, „това, което достигнах с години използване и неизползване на фолклора, е идеята да намеря есенцията на традиционната ни музика и да я пречупя през призмата на моя музикален език. (…) В този смисъл моята пиеса, от една страна, тръгва към по-грубоватия звук, а от друга страна, черпи много и дори чисто музикални идеи от текстовете, които избирам. (…) По някакъв начин се опитвам да създам свой личен измислен ритуал”.

В програмата на PRESENT PAST ще прозвучи SONGS OF THE PRIMITIVE I с композитор Петър Керкелов (България), а интерпретацията ще бъде на Виктория Витренко (сопрано), Академичен фолклорен хор към НМА с ръководител Ваня Монева

„Първото, което направих, беше да се вдъхновя от индианската музика и от операта. След това от китайската музика, джаза и латиноамериканската музика.”

„Тъй като аз много харесвам музиката на „Космическите гласове”, се опитах да намеря пресечни точки в разбирането между различните култури. (…) И така композирах едно произведение, което е вид монтаж, в който всеки един изпълнител остава в собствената си музика”, поясни композиторът Чико Мело (Бразилия/Германия). Той добави, че „много важен е и контактът с архива, който имах. (…) Така се запознах с по-традиционната музика, която идва от селата и от по-малките населени места, която е ритуална в своя характер и която е много различна от това, което познавам като фолклорна музика. Това много ме вдъхнови.” Чико Мело  разкри, че прилика между българската и бразилската фолклорна музика има. „Това е чувствеността на ритъма”, сподели той. Сред неговите впечатления от нашия фолклор са традиционните музикални инструменти и „постановката на гласа, който е много богат на обертонове и на хармонии”, подчерта бразилският композитор.

В програмата на PRESENT PAST ще прозвучи EQUI-VOCATIONS - композиция на Чико Мело (Бразилия/Германия) в изпълнение на Виктория Витренко (сопрано и пиано), Академичен фолклорен хор към НМА с диригент Ваня Монева, Гергана Димитрова (народна певица), Алекандра Страшимирова (акордеон), Божидар Христов (гъдулка), Изабел Сокол-Оксман (гъдулка).

Проектът Present Past започна в началото на 2022 година като част от инициатива на Гьоте-институтите в Югоизточна Европа, свързана с богатото културно наследство в региона. Заради огромното музикално многообразие, което притежава България, решихме нашият местен проект да бъде посветен именно на музиката.
Така се роди идеята да възложим създаването на две нови произведения на двама композитори – различни в своите произход, социализация, поколение, образование и музикални интереси, които да дадат различен живот на теренните записи от Музикалнофолклорния архив към Института за изследване на изкуствата в БАН чрез своите творчески търсения.
 
Проектът надскочи обикновеното сътрудничество между двамата композитори, обединени от един солист, и се превърна в музикален обмен между всички замесени. От една страна Петър Керкелов и неговият двупосочен артистичен поглед като композитор с интереси в съвременните музикални форми и използването на нови технологии и етномузиколог. От друга страна e Чико Мело, който намери своя път в областта на българската музика посредством различни консултации, но в същото време добави опита си от работата с друга фолклорна музика и от културното наследство на родната си Бразилия. По този начин ще ви представим два изключителни композиторски ракурса върху една тема. Посоката на концерта се обединява от намерението на Петър Керкелов за създаване на собствена "фолклорна" музика, основана на едновременната му връзка и откъсване от българската традиционна музика към мултикултурния подход на Чико Мело, чийто външен поглед ще има за цел да поднесе музика, която обединява целия свят.
Съвместното ни изпълнение ще бъде крайна точка на този дълъг и сложен процес, който започна от чистото желание да експериментираме и общуваме посредством музиката.
 
Проектът е реализиран в партньорство с Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
Ключови думи: