Прага ще има нова филхармония на река Вълтава
Снимка: archdaily.com

Прага ще има нова филхармония на река Вълтава

С три пространства за музикални събития

Градските власти в Прага обявиха името на архитектурната фирма, която е избрана за победител в международния конкурс за нова концертна зала на чешката столица – датското архитектурно бюро Bjarke Ingels Group (BIG). Избраният проект на компанията, спечелила в конкуренция с общо 19 кандидати, ще се ангажира с изграждането на новата Филхармония Вълтава, която ще бъде построена в градския квартал Холешовице – на два километра от Старе Место (Стария град) и известният Рудолфинум. Новият концертен комплекс ще бъде дом на два оркестъра – Пражкия симфоничен оркестър и Чешката филхармония.

Снимка: archdaily.com

Проектът обещава „вълнуващи нови обществени пространства, включително достъп до река Вълтава, открити тераси и покрив, достъпен за всички посетители“, по описанието на архитектите. Интересен момент от дизайна на сградата ще бъде „покривът, със своята стъпаловидна конструкция, който ще бъде оформен като продължение на обществения площад – това ще позволи на пешеходците да имат достъп до терасите с панорамна гледка към Прага, без да се налага да влизат в самата сграда“. Ще има три пространства за музикални събития: основна концертна зала с 1800 места, по-малка зала за камерна музика със 700 седалки и многофункционална зала с капацитет до 500 зрители.

Снимка: archdaily.com

Интересна подробност около проекта е факта, че необходимият дървен материал ще бъде набавен от горските масиви на планината Шумава в близост до река Вълтава, а друг акцент ще представлява използването на стъкло – много типичен за Чехия елемент, който ще доминира във фасадата на сградата. Освен трите концертни зали, архитектурният комплекс ще включва още музикален отдел и творчески център на Общинската библиотека на Прага, както и ресторант и кафене на покрива. В новата Филхармония Вълтава музикантите и от двата оркестъра  (Пражкия симфоничен и Чешката филхармония)  ще намерят подходящо място за репетиции и работа, но и добри условия за разширяване на образователните си програми, насочени към публиката. Освен това, ученици и студенти по музика от различни образователни нива също биха могли да се възползват от новите възможности там. Първоначалният проект е бил консултиран с представители на оркестрите и служители в библиотеката, които са били поканени да журират в конкурса, за да представят конкретните си изисквания за нуждите на своите отдели. Цялостният комплекс, разположен на брега на река Вълтава, трябва да бъде готов до 2032г. 

Снимка: archdaily.com

Ключови думи: